Regija
RIBOLOV ZABRANJEN DO SUBOTE

U baranjske će vode tri tone konzumnog šarana
Objavljeno 29. ožujka, 2023.
ZŠRU Baranja poribit će petnaestak ribolovnih voda, što je samo dio od 4000 hektara površina kojima gospodari
BELI MANASTIR



Da je Baranja pravi mali raj za ribiče, dobro je poznato. Pecaroške površine prostiru se na više od 4000 hektara. A da ribe za sve ribiče bude dovoljno, među ostalima, brinu se u Zajednici športsko-ribolovnih udruga Baranje (ZŠRU Baranje). Već niz godina poribljavaju baranjske ribolovne vode, a tako će biti i ove godine.



- U srijedu ili četvrtak, ovisno o isporuci ribe, počinje prvo ovogodišnje poribljavanje. Poribit ćemo dio baranjskih ribolovnih voda s nešto više od 3000 kilograma šarana - kaže Anđelko Martinčević, predsjednik ZŠRU-a Baranje, objašnjavajući kako će u vodama završiti konzumni šaran težine od 1,5 do 2,5 kilograma. Naglašava kako će poribljeno biti 15-ak baranjskih ribolovnih voda, što je ipak manje od ukupne površine voda kojima gospodari ZŠRU Baranje.

- Sukladno s našim planom upravljanja, nema poribljavanja otvorenih voda, dakle Dunava i Drave, kao ni onih koje se nalaze u području Natura 2000, poput Halaševa, Šiblja, Mrtvaje i ostalih. Također, plan ne nalaže poribljavanje voda u minski sumnjivim područjima, ali takvih od prije nekoliko godina nemamo - kaže Martinčević, nastavljajući kako je ribolov na baranjskim vodama zabranjen od danas (srijeda) do subote. Tih će dana pojačanu aktivnost imati i ribočuvari baranjske ribičke zajednice. Umjesto 12 aktivnih ribočuvara tih će dana ribolovne vode nadzirati njih 20-ak.

- Zajednica ima bazu od 40-ak ribočuvara s položenim ispitom, ali njih 12 je najaktivnije. Na svu sreću, u posljednje vrijeme sve je manja pojava krađe ribe i mrežarenja. Najviše ribokradica evidentirano je i nadalje na području gdje ima najviše ribe, a riječ je o Topoljskom dunavcu, Staroj Dravi kod Bilja i Dunavu - napominje.

U ovom trenutku u Baranji je približno tisuću sportskih ribiča koji su članovi neke od 20-ak ribolovnih društava, što i nadalje znači da je ZŠRU Baranje najmnogoljudnija udruga u Baranji. Ovih će dana, naglašava Martinčević, evidentiranih ribiča biti i više. To se događa uoči svakog poribljavanja, pa je tako posljednjih dana samo u Dardi kupljeno desetak ribolovnica. Ribolovnica stoji 80 eura, ali oni koji su “zaboravili” zamijeniti staru potvrdu o položenom ribičkom ispitu moraju izdvojiti dodatnih 25 eura i još pet za člansku iskaznicu. Stanje baranjskih ribolovnih voda, ističe Martinčević, zadovoljavajuće je, jer je stigla “svježa voda”, u najvećem broju slučajeva iz onih slijevnih. Vode ima i u kanalima, što je prava pozivnica za sve ljubitelje sportskog ribolova. Ali tek od subote, dokad traje zabrana zbog poribljavanja...

Ivica Getto
U Baranji još jedno svjetsko prvenstvo
Baranjski su ribiči odlučili da će se kandidirati za organizatora još jednog svjetskog ribolovnog prvenstva. Ono će biti 2026. godine, a riječ je o natjecanju za reprezentacije sastavljene od mladih ribiča (od 15 do 25 godina). Sudeći po reakcijama sudionika prošlogodišnjeg seniorskog Svjetskog ribolovnog prvenstva, održanog u Baranji, na kojem su sudjelovale 33 ekipe s desetak i više članova te čelništva hrvatskog i svjetskog saveza, prepreka za još jednu uspješnu organizaciju ne bi smjelo biti.

Anđelko Martinčević

predsjednik ZŠRU-a Baranje

Sukladno s planom upravljanja, ubacit ćemo nešto više od 3000 kilograma konzumnog šarana težine između 1,5 i 2,5 kg. U vrijeme zabrane izlova vode će nadzirati 20-ak ribočuvara

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike