Novosti
ODNOSI HRVATSKE I SLOVENIJE

Poništenje kazni za ribare u razmatranju
Objavljeno 28. ožujka, 2023.
Zagreb i Ljubljana financiraju pravne troškove procesa koje ribari vode, a koji ih još nisu financijski oštetili

Razmatra se "pragmatično" rješenje koje bi slovenske i hrvatske ribare rasteretilo međusobnih kazni za ribarenje, rekao je premijer Andrej Plenković nakon susreta sa slovenskim kolegom Robertom Golobom u Brdu kod Kranja, u Sloveniji.



"Sugerirali smo jedan oblik pragmatičnog rješenja kad je riječ o ribarima, i to i hrvatskim i slovenskim, na jedan džentlmenski način, koji bi ih rasteretio različitih prekršajnih kazni s kojima su suočeni proteklih nekoliko godina", rekao je Plenković. Kaže kako bi to bio "jedan dobar signal u pravom smjeru" kako bi se riješilo to pitanje koje "ipak povremeno opterećuje" inače odlične odnose Hrvatske i Slovenije. Naglasio je kako se mora ići u korist "onih koji svaki dan ribare na svojim tradicionalnim područjima" te da se predlažu praktična rješenja dok se konačno ne riješi pitanje morskog razgraničenja.

Slovenska agencija STA sredinom ožujka prenijela je da su se slovenski ribari koji su dobili kazne od Hrvatske obratili Europskom sudu za ljudska prava, nakon što su iscrpili pravne mogućnosti žalbe u RH. Plenković je u utorak kazao kako Hrvatska smatra da ta tužba neće biti uspješna. Golob je nakon "vrlo opuštenog i pozitivnog sastanka" rekao da je za Sloveniju arbitražna odluka o razgraničenju "činjenica" koja se mora poštovati te da je Slovenija dužna pomagati ribarima. I Zagreb i Ljubljana financiraju pravne troškove procesa koje ribari vode, a koji ih još nisu financijski oštetili. Plenković je ponovio kako je za Hrvatsku proces arbitraže kompromitiran te se odlukom Sabora iz nje povukla. Kaže da je Zagreb "spreman riješiti pitanje granica i razgraničenja na moru na zadovoljstvo obiju država".

Italija, Slovenija i Hrvatska pak pokreću trilateralnu suradnju kako bi kontrolirale ilegalne migracije, najavili su. Golob kaže da se ne ide u smjeru da Slovenija i Italija neposredno Hrvatskoj pomažu u zaštiti granice, jer je to hrvatska nadležnost i "ima dovoljno svojih snaga", nego se razmatra "dubinski" nadzor, od granice do konačne destinacije. Ta suradnja, najvažnija Italiji kao državi destinaciji, mogla bi biti pokrenuta vrlo brzo, već do Golobova posjeta Zagrebu, planiranog za svibanj. Plenković kaže da Hrvatska ima "izuzetno zahtjevan" zadatak čuvanja vanjske granice EU-a, na čemu radi 6700 policajaca i poduzeta su "ogromna" ulaganja. Ističe da je Hrvatska spremna na trilateralnu suradnju i da Hrvatska time želi poslati "poruku pouzdanosti".

“Spremni smo potpisati već pripremljeni sporazum o policijskoj suradnji i vjerujem da će se tehnički aspekti riješiti do dolaska premijera Goloba”, kaže Plenković, dodajući da će suradnja biti “učinkovita, pouzdana i sukladna s propisima”.

Igor Bošnjak
ZAJEDNIČKI NADZOR ILEGALNIH MIGRACIJA
Golob kaže kako je Schengen brojnim Slovencima olakšao put u Hrvatsku te da je podrška Ljubljane hrvatskom članstvu bila “ispravna odluka” u njezinu nacionalnom interesu, što pokazuje i veći broj dolazaka slovenskih državljana ove godine. Nažalost, bilježi se i veći broj ilegalnih ulazaka migranata u Sloveniju, te je zajednički interes uspostava što boljeg nadzora nad vanjskim granicama EU-a, kaže. Stoga će te dvije, za migrante tranzitne države, zajedno s Italijom, koja im je cilj, pokrenuti trilateralnu suradnju nadzora migracija.

Andrej Plenković

premijer Hrvatske

Sugerirali smo jedan oblik pragmatičnog rješenja kad je riječ o ribarima, i to i hrvatskim i slovenskim, na džentlmenski način koji bi ih rasteretio različitih prekršajnih kazni.