Novosti
KAKO SE GRAĐANI BORE S TROŠKOVIMA

Europljani strahuju da neće moći platiti račune
Objavljeno 29. ožujka, 2023.
Gotovo polovina Europljana strahuje da neće moći plaćati račune u idućih šest mjeseci, a u Hrvatskoj je taj strah nešto manje raširen, pokazalo je istraživanje Europske komisije. Pokrivanje troškova, primjerice povrata hipotekarnih kredita i prijevoza na posao, brine 48 posto ispitanika, a 37 posto njih koristi ušteđevinu kako bi mogli spojiti kraj s krajem, pokazali su rezultati istraživanja Ipsosa. Inflacija u Europskoj uniji ojačala je nakon pandemije zbog naglog oporavka potražnje koji ponuda nije pratila. U 2022. godini rast cijena dodatno je ubrzao, potaknut skokom troškova proizvodnje, hrane i energije na koji je najviše utjecala ruska invazija na Ukrajinu te sankcije Zapada Moskvi. Kako bi ukrotila inflaciju, Europska središnja banka (ECB) promijenila je smjer monetarne politike i podigla kamatne stope, pa će deset posto ispitanika zbog ugovora s promjenjivim kamatnim stopama morati plaćati više kamate na hipotekarne kredite. I nemali skok cijena energije utjecao je na životni standard građana u EU-u. Čk 71 posto ispitanika pokušavalo je smanjiti potrošnju, a njih 28 posto promijenilo je svoj način prijevoza. Ipsos je proveo spomenuto istraživanje u listopadu i studenome prošle godine uime Europske komisije, na uzorku od po tisuću ispitanika po svakoj zemlji, uključujući 27 zemalja Europske unije, Island i Norvešku.

U Hrvatskoj je 16 posto ispitanih građana istaknulo da je bilo prisiljeno posegnuti za štednjom kako bi se uspjeli nositi s višim troškovima života, što je ipak bio i najmanji udjel među zemljama koje su bile obuhvaćene ovim istraživanjem. Samo tri posto ispitanika u našoj zemlji istaknulo je da im se zbog promjenjivih kamatnih stopa u proteklih šest mjeseci povećala rata hipotekarnog kredita, a 16 posto njih strahovalo je da će imati problema s povratom kredita. Na europskoj razini višu ratu hipotekarnog kredita plaća danas deset posto građana, dok njih 19 posto strahuje od teškoća s povratom kredita. Novi zajam ili kreditnu karticu zatražilo je na europskoj razini sedam posto ispitanika, a isti udjel zabilježen je i među ispitanicima u Hrvatskoj. Nešto više od trećine ispitanika u Hrvatskoj, ukupno njih 37 posto, strahovalo je da neće moći platiti račune u idućih šest mjeseci, a približno isti postotak njih nije bio siguran hoće li si i ubuduće moći priuštiti prehrambene proizvode koje najviše voli.

Ukupno je njih 40 posto izrazilo i bojazan da si neće moći priuštiti i ove godine odlazak na ljetovanje, a 20 posto ispitanika u Hrvatskoj najviše je pak brinula otplata dugova po zajmovima i kreditnim karticama, kao i trošak njihovog prijevoza do posla. H
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA PROMJENE

U klimi ekstrema pripremite se za sve više superoluja

2

PROCJENA DIGITALNOG NAPRETKA ČLANICA UNIJE

Optičke mreže dopiru do samo 56 posto kućanstava u Europskoj uniji

3

MIJENJAT ĆE SE I LISTE ČEKANJA ZA DOM

Centri za starije u 18 županija