Osijek
OTKRIVAMO: IMA IH VIŠE OSOBA

Tko ima pravo koristiti službenu Karticu Grada?
Objavljeno 29. ožujka, 2023.
Korisnici poslovnih kartica Grada Osijeka imaju definirana pravila da ne bude zloporabe

Uz gradonačelnika Ivana Radića, pa očekivano i njegove zamjenike Jasenku Crnković i Dragana Vulina, kao i ravnatelje ustanova čiji je osnivač Grada Osijek (Dječji vrtić, Kulturni centar, Dječje kazalište Branka Mihaljevića...), pravo na korištenje službenih poslovnih kartica stječu još i oni službenici i namještenici gradske uprave, kao i djelatnici institucija koji za to dobiju ovlaštenje gradonačelnika i ravnatelja institucija u kojima rade.



Poslovne kartice smiju se koristiti isključivo u službene svrhe, odnosno za plaćanje troškova nastalih na službenim putovanjima u zemlji i inozemstvu - prijevoz, smještaj, prehrana te drugi s time povezani troškovi. No, posve je jasno kako nitko od njih neće ništa moći sakriti ili zlorabiti, jer Grad Osijek od početka godine ima oformljenu Riznicu Grada Osijeka, kao jedinstvenu gradsku blagajnu u koju prispijevaju svi računi i isplaćuju se sva zaduženja Grada Osijeka i njegovih proračunskih korisnika. To znači da nema mogućnosti za skrivanje, ili pak dugo putovanje sumnjivih računa od jedne institucije do druge. Uz to, kako ne bi bilo zabune, u gradskoj su upravi upravo objavili i Pravilnik korištenja poslovnih kartica, čime je izvan snage stavljen zaključak o korištenju kreditnih kartica iz studenoga 2014. godine.

Dakle, na korisnicima je, kao i uvijek, osobna odgovornost - dužni su po izvršenju transakcije čuvati račun i/ili transakcijski isječak koji su obvezni priložiti mjesečnom računu koji izdaje poslovna banka Gradu i proračunskom korisniku. Za sve troškove plaćene poslovnom karticom na slipu kartice, računu, ili na drugom dokumentu (primjerice izvješće s obavljenog službenog putovanja), dužni su obrazložiti nastali trošak. Pri tome moraju jasno naznačiti - kod troškova reprezentacije i protokola opis poslovnog događaja i broj osoba; kod troškova vezanih uz nabavu inventara uredske opreme svrhu nabave. Kod troškova službenih putovanja - opis nastalog troška, a kod troškova vezanih uz uporabu službenih vozila svrhu nabave, kao i registracijsku oznaku vozila.

Ako na obavijesti o učinjenim troškovima nedostaju dokazi o ovako nastalom trošku, ili je korisnik koristio poslovnu karticu u svrhe koje nisu odobrene, dužan je vratiti novac na žiroračun Grada Osijeka.

U slučaju nestanka, gubitka, ili krađe kartice, osoba na čije ime glasi poslovna kartica dužna je bez odlaganja dati pisanu izjavu o događaju, odnosno odmah po saznanju prijaviti nestanak ili gubitak kartice Upravnom odjelu za financije i fondove Europske unije, koji će potom poduzeti daljnje radnje, odnosno o tomu izvijestiti poslovnu banku, izdavatelja kartice te obustaviti daljnje korištenje poslovne kartice.

Dario Kuštro
DUŽNI OBRAZLOŽITI NASTALI TROŠAK
Korisnici poslovnih kartica dužni su obrazložiti nastali trošak na način da se kod troškova reprezentacije i protokola obvezno naznači opis događaja, broj osoba i druge vezane podatke. Kod troškova vezanih uz nabavu inventara trebaju naznačiti svrhu nabave, kod službenih putovanja opis nastalog troška, a kod troškova vezanih uz uporabu službenih vozila pojasniti zašto se uzima vozilo i navesti registracijsku oznaku.

Najčitanije iz rubrike