Osijek
DUHOVNA OBNOVA KATOLIČKIH INTELEKTUALACA I LIJEČNIKA

Kao profesori, liječnici i obiteljski ljudi, moramo ući u pustinju života
Objavljeno 28. ožujka, 2023.

Udruga katoličkih intelektualaca i osječka podružnica Hrvatskog katoličkog liječničkog društva, uz vodstvo duhovnika, vlč. izv. prof. dr. sc. Davora Vukovića, nazočile su korizmenoj duhovnoj obnovi u Vikarijatu Osijek. Nakon svete ispovijedi duhovni je susret otvorio vlč. Vuković pozdravivši članstvo, predsjednice katoličkih udruga, dr. sc. Ružicu Pšihistal i prim. dr. sc. Jadranku Arambašić, te vlč. Marija Žigmana, župnika Župe sv. Luke u Josipovcu i studentskog kapelana DUHOS-a, koji je održao korizmeni duhovni nagovor.



Pročitan je odlomak iz sv. Evanđelja po Marku o Isusovoj kušnji u pustinji (Mt 4, 1-11), a vlč. Žigman aktualizirao je značenje pustinje za osobni duhovni rast, ukazao na sadržaj posta, u kojem svjetovna dobra zamjenjujemo duhovnim dobrima, i poučio o borbi s kušnjama na Isusovu primjeru.

- Želimo li slijediti Isusa, biti oni koji ćemo ostvarivati svoje poslanje kao profesori, liječnici, obiteljski ljudi, moramo ulaziti u pustinju svoga života! Prva korizmena poruka je ulaziti u pustinju da se susretnemo s Bogom i da nas on osposobi za naše životno poslanje! Druga je post koji nije samo odricanje od nečega, već je autentični post onaj kojim ćemo lomiti okove nepravde; bolesnoga posjetiti, siromaha primiti, gologa odjenuti, dati hranu potrebitome i to je ono što nas, na neki način, uči kako postiti. Možemo postiti od posjećivanja društvenih mreža, od mobitela, interneta. Zašto? Zato što je post zamjena svjetovnog dobra duhovnim dobrom. Post nas uči pobijediti egoizam, sebe i svoje želje, kako bismo mogli pobijediti grijeh", razložio je vlč. Žigman i u razmatranju otkrio kako u tri "runde" borbe Isus pobjeđuje Sotonine udarce, a to treba biti i čovjekova taktika.

- Prva "runda" ima tri udarca koja je Sotona uputio prema Isusu: udaranje na Isusov identitet, drugi traži dokazivanje, a treći se odnosi na Sotonino udaranje Isusa (i nas vjernika) u najslabije mjesto, a to je glad. Radimo li na svom duhovnom životu, vrlo lako ćemo prepoznati koje su naše slabosti, gdje smo slabi, koji su to grijesi kojih se stidimo. Kako se oduprijeti tim udarcima koje Zli upućuje i prema nama? Isus nam je dao vrlo jednostavno rješenje, oslonio se na Sveto pismo, na Božju riječ. I kaže: "Ne živi čovjek samo o kruhu nego o svakoj riječi što izlazi iz Božjih usta." Tu vidimo da je Isus bio oslonjen na Boga, na Božju riječ. Dakle, želimo li pobijediti grijeh u svome životu, iskušenja, napasti koja nas zadese, tada se trebamo oslanjati na Boga, na Njegovu riječ! To je ona prva "runda" u kojoj je Isus pobijedio - poručio je vlč. Žigman te dodao:

- U drugoj "rundi" borbe Sotona se koristi Svetim pismom misleći da je, ako Isus bude krivo tumačio Sveto pismo, spasenje čovječanstva izgubljeno. Međutim, Isus je jako dobro poznavao Sveto pismo. To je udarac koji Sotona upućuje prema nama! Dovodi nas u iskušenje, odnosno u napast da počnemo Sveto pismo tumačiti svojevoljno, proizvoljno, da ga tumačimo onako kako nama odgovara – ono što nam se sviđa to ćemo uzeti, a ono što ne, odbacit ćemo od sebe. To je velika opasnost i mnogi su napustili katoličku vjeru upravo zbog toga što su krivo tumačili Sveto pismo. Isus je jako dobro poznavao Sveto pismo i nas poziva istraživati, proučavati, učiti novo nešto o njemu, da ga otkrivamo neprestano! Prijateljujemo li sa Svetim pismom, znat ćemo što je Božji glas, a što je glas Zloga. I u trećoj "rundi" Sotona mijenja taktiku koristeći se laži i danas se nama tako predstavlja, pokazujući neku lažnu slavu, i često djeluje preko pogleda; gledamo li nešto, često to poželimo - moć, bogatstvo, novac, autoritet. Koliko smo grijeha učinili samo preko pogleda! Važno je čuvati svoj pogled čistim. Želimo li čuvati svoj pogled čistim, preporučujem euharistijska klanjanja, jer tada imamo svoj pogled usmjeren na Isusa, onoga koji čisti naš pogled! Treću "rundu" dobit ćemo čuvajući svoj pogled, ne dopuštajući da nas pogled zavara. To su kušnje koje je Isus prošao i kušnje koje i mi prolazimo u svojemu životu - poručio je vlč. Žigman.

Milan Bugarić
Možda ste propustili...

RETREEART ORGANIZIRA NESVAKIDAŠNJI DOGAĐAJ U PRIRODI

Šumska kupka: Zastani, udahni i rascvjetaj se!

Najčitanije iz rubrike