Regija
UGOVORE ZA 2022./2023. POTPISALO JE 375 STIPENDISTA

Vinkovci šestoplasirani grad u državi po izdvajanjima za studente i srednjoškolce
Objavljeno 29. ožujka, 2023.
VINKOVCI



Vinkovci su s 320 tisuća eura (2,4 milijuna kuna) usmjerenih u studentske i učeničke stipendije u prestižnom društvu hrvatskih gradova koji najviše ulažu u obrazovanje svojih mladih ljudi.



Najstariji europski grad smjestio se u tom biranom društvu na šesto mjesto, uz bok Dubrovniku, Velikoj Gorici i Koprivnici, s višim izdvajanjima za tu namjenu od, primjerice, Šibenika, Osijeka i Slavonskog Broda. Stipendijske ugovore za akademsku odnosno školsku 2022./2023. godinu prije tri mjeseca potpisalo je ukupno 315 vinkovačkih studenata i 60 srednjoškolaca. Na natječaj za gradske stipendije mogli su se prijaviti redoviti studenti nakon upisane druge godine studija, a pravo na iznos od 93 eura, ili 700 kuna, mjesečno tijekom deset mjeseci ostvarilo je 315 studenata. Pravo na učeničku stipendiju u školskoj 2022./2023. godini u iznosu od 40 eura, ili 300 kuna, mjesečno ostvarilo je 60 učenika.

Vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić kaže kako su stipendije jedan od važnijih, ali ne i jedini način na koji nastoje mladim ljudima osigurati bolje uvjete za kvalitetno obrazovanje i intelektualni razvoj.

- U Vinkovcima u ovom trenutku imamo preddiplomske stručne studije drvne tehnologije i računarstva, koji su pokrenuti u suradnji s Fakultetom šumarstva i drvne tehnologije i FERIT-om, uspostavljeni su kontakti i s drugim studijima i veleučilištima. Maturantima financiramo pripreme za maturu, a uskoro će im na raspolaganju biti i najmodernija knjižnica u Hrvatskoj. Upravo s otvorenjem nove knjižnice naši građani, ali i svi mještani obližnjih mjesta koja gravitiraju Vinkovcima moći će se koristiti svim pogodnostima koje jedna takva ustanova nudi. Bit će to, između ostalog, središnji gradski multimedijski prostor sa svim potrebnim sadržajima i popratnim događajima, posebno prilagođenima mladima, osobito onima koji žele učiti i stjecati nova znanja – podsjeća i najavljuje gradonačelnik Bosančić.

Ne smije se zanemariti ni činjenica, napominje gradonačelnik, da Grad Vinkovci konstantno podupire i gradske udruge koje rade s mladima i za mlade, bilo da je riječi o direktnoj financijskoj pomoći, bilo onoj u obliku potpore pri provedbi brojnih projekata namijenjenih mlađoj populaciji, poput raznih prigodnih radionica, nabave opreme ili osiguranja adekvatnog prostora.

M. Flego
Možda ste propustili...

VERONIKA I ZLATKO POLA STOLJEĆA ZAJEDNO

U braku Mrakovih razgovor i dogovor nikad nisu zamrli

NA TRGU U SREDIŠTU NAŠICA

Škola je predstavila strukovna zanimanja

Najčitanije iz rubrike