Novosti
INICIJATIVA OSIJEKA, ZAGREBA, SPLITA I RIJEKE

Suradnja četiri grada za bolje rješavanje problema
Objavljeno 28. ožujka, 2023.
Priuštivo stanovanje, digitalizacija i zelena tranzicija sada su glavne teme

Sastankom gradonačelnika Zagreba, Osijeka, Splita i Rijeke pokrenuta je u utorak Inicijativa četiri grada, koja će funkcionirati kao platforma za suradnju na temama od zajedničkog interesa najvećih gradova u Hrvatskoj.



Integrirana ulaganja


"Naši gradovi u nekim slučajevima bolje surađuju s nekima u inozemstvu negoli s hrvatskim gradovima, što je apsurd. Često nas muče isti problemi i uvidjeli smo da možemo mnogo bolje upravljati gradovima ako više i intenzivnije surađujemo", istaknuo je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Inicijativom se povezuju najveća četiri hrvatska grada, a uz Tomaševića inicijativi su pristupili osječki, splitski i riječki gradonačelnici - Ivan Radić, Ivica Puljak i Marko Filipović. "Na početku smo izabrali tri teme koje nas povezuju - priuštivo stanovanje, digitalizacija i zelena tranzicija", rekao je Puljak, dodavši da uz zajedničke probleme gradovi imaju mnogo zanimljivih rješenja koje mogu ponuditi jedni drugima. Priuštivo stanovanje je problem nacionalnog opstanka, a spojilo ih je upravo rješavanje tog i ostalih problema, kazao je Filipović, dotaknuvši se i segmenta energetske učinkovitosti u gradovima. "Mislim da je odgovor na brojna pitanja upravo u integriranim ulaganjima, tu su sva četiri grada predviđena u nacionalnom okviru financiranja", kaže Filipović.

Prethodno su gradonačelnici imali više kontakata i bilateralno surađivali, a Radić je dodao da su dogovorene radne skupine gradova koje će raditi na rješavanju naznačenih problema. "Jedni od drugih možemo mnogo naučiti, netko je od nas u nekom segmentu otišao naprijed, pa zašto ne bismo slijedili primjere dobre prakse koje su neki gradovi već primijenili. Ne treba izmišljati toplu vodi, zašto ne bismo ovakvim sastancima izbjegli prepreke s kojim su se susretali neki drugi. Na konkretnom primjeru, u Osijeku sada radimo na novoj odluci o komunalnom redu, a ona je u Splitu već implementirana, jasno je kako smo je pogledali. Rijeka je među nama otišla najdalje u digitalizaciji, sa Zagrebom nas kao tema povezuje gradski prijevoz, posebice u segmentu tramvaja. Osijek je otišao daleko naprijed u usporedbi s drugim gradovima kada je u pitanju odvajanje otpada", rekao je Radić.

Dobrobit građana


Zanimljive su i teme upravljanja gradskom imovinom, gospodarenja otpadom, odabira budućeg zelenog modela javnog prijevoza u gradovima - hoće li oni biti na vodik, ili na električnu energiju, dodao je Tomašević. Sva četiri gradonačelnika suradnju vide kao natpolitičku, a Tomašević je odbacio špekulaciju da su ovi sastanci dio pregovora o nacionalnoj političkoj koaliciji.

"Mi smo ovdje prije svega kao gradonačelnici i time predstavljamo svoje građane. Želimo im dobrobit i iz tog razloga smo se ovdje našli. Ne gledam ovaj sastanak kao politički, naši gradovi imaju sličnosti i određene različitosti", rekao je Radić. Kada je u pitanju stambeno zbrinjavanje istaknuo je kako se pokazalo da, kada je u tijeku ponuda APN-a za subvencionirane kredite u Osijeku zaprime i do 30 posto više zahtjeva za građevinske dozvole. Radić je otkrio kako su u potrazi za alternativnim izvorima financiranja razgovarali i s Europskom investicijskom bankom.

Dario Kuštro
Možda ste propustili...