Novosti
SIGURNIJE PUTOVANJE VOZILMA NA ALTERNATIVNA GORIVA

Više punionica za električna vozila i postaja za opskrbu vodikom u EU-u
Objavljeno 29. ožujka, 2023.

Pregovarači Vijeća EU-a i Europskog parlamenta postigli su u utorak privremeni politički dogovor koji predviđa povećanje broja javno dostupnih mjesta za punjenje električnom energijom i postaja za opskrbu vodikom.



"Dogovor šalje jasan signal građanima i drugim dionicima da će infrastruktura za punjenje alternativnim gorivima i električnom energijom biti postavljena diljem EU-a", izjavio je Andreas Carlson, švedski ministar infrastrukture i stanovanja, čija zemlja predsjeda Vijećem EU-a. "To znači da će više punionica biti dostupno na ulicama, kao i duž autocesta. Građani više neće imati razloga bojati se hoće li pronaći postaju za punjenje električnom energijom ili vodikom za svoj električni automobil ili automobil na gorive ćelije", dodao je Carlson.

Prema novoj uredbi o uvođenju infrastrukture za alternativna goriva (AFIR), od 2025. nadalje svakih 60 kilometara duž transeuropske prometne mreže (TEN-T) moraju se postaviti postaje za brzo punjenje, snage najmanje 150 kW. Postaje za punjenje namijenjene teškim vozilima minimalne izlazne snage 350 kW treba uvesti na svakih 60 kilometara duž osnovne mreže TEN-T i svakih 100 kilometara u većoj sveobuhvatnoj mreži TEN-T od 2025., a potpunu pokrivenost mreže treba postići do 2030. Osim toga, postaje za punjenje moraju biti postavljene na sigurnim i zaštićenim parkiralištima za punjenje preko noći i u gradskim čvorištima za dostavna vozila. Infrastruktura za opskrbu vodikom koja može opskrbljivati i automobile i kamione mora se od 2030. uvesti u svim gradskim čvorištima i svakih 200 kilometara duž osnovne mreže TEN-T, čime se osigurava mreža koja je dovoljno gusta da se vozilima na vodik omogući putovanje cijelim EU-om.

Operatori postaja za punjenje električnom energijom i vodikom moraju osigurati transparentnost cijena, ponuditi uvriježen i praktičan način plaćanja, kao što je debitna ili kreditna kartica, a relevantne podatke, kao što je onaj o lokaciji, objavljivati elektroničkim putem.

Dijana Pavlović
Najčitanije iz rubrike