Svijet
DJELUJU KAKO BI SE “ZAŠTITILI OD ZAPADA”

Bjelorusi: Zbog pritiska NATO-a prihvatit ćemo rusko nuklearno oružje
Objavljeno 29. ožujka, 2023.

Bjelorusija je u utorak priopćila da je odlučila prihvatiti rusko taktičko nuklearno oružje nakon višegodišnjeg pritiska Sjedinjenih Država i njihovih saveznika usmjerenog na promjenu političkog i geopolitičkog smjera.



Bjelorusko ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju je opravdalo svoju odluku o suradnji s Rusijom, rekavši da Minsk djeluje kako bi se zaštitio od Zapada. “Tijekom protekle dvije i pol godine, Bjelorusija je bila izložena političkom, gospodarskom i informacijskom pritisku bez presedana od strane SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva i njihovih NATO saveznika, kao i država članica Europske unije,” ističu. Dodaju kako je, s obzirom na te okolnosti “te opravdane zabrinutosti i rizike u sferi nacionalne sigurnosti koji iz njih proizlaze, Bjelorusija prisiljena odgovoriti jačanjem vlastitih sigurnosnih i obrambenih kapaciteta”. Minsk je rekao da ruski nuklearni planovi neće biti u suprotnosti s međunarodnim sporazumima o neširenju nuklearnog naoružanja, jer Bjelorusija sama neće imati kontrolu nad oružjem.

Blizak saveznik predsjednika Vladimira Putina Nikolaj Patrušev, upozorio je kako Washington podcjenjuje nuklearnu moć Moskve. Te riječi utjecajnog tajnika ruskoga Vijeća sigurnosti najnovije su u nizu sličnih izjava visokih ruskih dužnosnika te potiču bojazan od nuklearnog obračuna između dviju najvećih svjetskih nuklearnih sila, a Moskva uporno ponavlja da to želi izbjeći. “Američki političari zaslijepljeni vlastitom propagandom i dalje su uvjereni u to da su, u slučaju izravnog sukoba s Rusijom, Sjedinjene Države u stanju izvesti preventivan raketni napad na koji Rusija više neće moći odgovoriti. To je ograničena i vrlo opasna glupost”, rekao je Patrušev za Rosiskaju Gazetu.

”Rusija je strpljiva i nikoga ne zastrašuje svojom vojnom prednošću, no ima moderno oružje kojim je u stanju uništiti svakog protivnika, uključujući i SAD, u slučaju izravnih prijetnja”, rekao je. Kao jedan od razloga napada na Ukrajinu Rusija ističe suprotstavljanje mogućoj sigurnosnoj prijetnji zbog približavanja Kijeva NATO-u.

Igor Bošnjak
Najčitanije iz rubrike