Kultura
ZAVRŠEN MEĐUNARODNI FESTIVAL KAZALIŠNIH AKADEMIJA

15. Dioniz: Nagrađeni su osječka predstava “Poučni komadi” i glumica Petra Krolo
Objavljeno 29. ožujka, 2023.

Završnim riječima dekanice Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku Helene Sablić Tomić, gradonačelnika Marina Mandarića i umjetničkog voditelja Domagoja Mrkonjića, u Centru za kulturu u Đakovu u ponedjeljak navečer svečano je, uz dodjelu priznanja, zatvoren 15. Međunarodni festival kazališnih akademija Dioniz.



Prema ocjeni publike najboljom predstavom proglašena je "Poučni komadi" osječke Akademije, a priznanje za najbolje glumačko ostvarenje pripalo je Petri Krolo s Umjetničke akademije u Splitu. Sve akademije dobile su priznanje za sudjelovanje.

U pet festivalskih dana oko stotinu studenata osam kazališnih akademija iz Hrvatske i inozemstva donijelo je kazališnu atmosferu i svoju kreativnost u srce Slavonije. Osim osječke Akademije, koja uz domaćinstvo Grada Đakova i suport Centra za kulturu potpisuje organizaciju Dioniza, Festival je ove godine okupio i akademije iz Zagreba i Splita, te SDi Kluža iz Rumunjske. Sudionici su donijeli osam prezentacija, predstavu diplomanada osječkog Kulturnog centra, tri performancea studenata osječke Akademije koji su izvedeni prilikom svečanog otvorenja Festivala, a u subotu performance prof. Aleksandra Aceva "Lucy nije bila tako davno" Privatnog sveučilišta Anton Bruckner iz Linza, Instituta za glumu, a koji je pratila i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, zajedno s domaćinom, gradonačelnikom Mandarićem. U izjavi za medije ministrica je pohvalila već tradicionalno održavanje Dioniza u Đakovu.

- Prvo bih čestitala, jer nije lako 15 godina dizati jednu ovakvu manifestaciju, ovakav festival, s toliko energije, entuzijazma i zanimljivih programa. Ministarstvo prati Dioniz od samih početaka i doista mi je drago reći da se vidi da se Festival jako lijepo razvija i ima sve više sudionika. Ono što je najvažnije, ti mladi ljudi koji nekoliko dana provedu u interakciji, učenju, gledanju predstava, vezat će se ne samo za Đakovo nego i za ovaj dio Hrvatske. Nadam se da će ih poslije u njihovim karijerama put ovamo ponovno dovesti - kazala je ministrica Obuljen Koržinek.

Festival je u ponedjeljak navečer zatvoren predstavom u produkciji Kulturnog centra Osijek, “Ne mo’š pobjeć’ od nedjelje”, te koncertom osječkog hip-hopera Z++. S.Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike