Novosti
TURSKA KOMPANIJA ŽELI MODERNIZIRATI KUTINSKU TVRTKU

Yildrim Grupa: Ispunili smo sve obveze, želimo ulagati u Petrokemiju
Objavljeno 27. ožujka, 2023.

Iz turske Yildirim Grupe, koja želi preuzeti Petrokemiju, u ponedjeljak su ustvrdili da su ispunili sve što je od njih tražilo Ministarstvo gospodarstva, ujedno obećavši da će modernizirati kutinsku tvrtku. "Želimo kupiti Petrokemiju i obvezujemo se realizirati sve projekte u okviru investicijskog plana koji još nisu realizirani. Mi točno znamo kako napraviti preokret. Povećat ćemo kvalitetu proizvoda, izvrsnost u procesima i svijest o zaštiti okoliša kroz naše investicije", stoji u priopćenju Yildirim Grupe, iz koje naglašavaju da su uspješan preokret već napravili u tvornici za proizvodnju umjetnih gnojiva Gemlik, u Turskoj, a preuzeli su i belgijsko-nizozemski Rosier koji je bio na rubu bankrota. "Cilj nam je biti među prvih pet najboljih tvrtki za proizvodnju umjetnih gnojiva u Europi", navode iz turske grupe.



Ističu i kako su informacije u medijima u suprotnosti s njihovim stvarnim ciljevima koji su, kako tvrde, obnova, poboljšanje i zadržavanje proizvodnje umjetnih gnojiva u Petrokemiji. "Želimo snažnu Petrokemiju kako bi se nosila s konkurencijom te smo detaljno razradili projektne studije, studije utjecaja na okoliš i tržišne analize. Želimo ih implementirati kako bismo izgradili Petrokemiju jačom nego ikad prije", kaže se u priopćenju. "Želimo stvoriti dodanu vrijednost, nova radna mjesta u tvornici i preobraziti Petrokemiju u efikasnu i produktivnu tvrtku", kažu u Yildirimu.

Naglašavaju da su u prošle dvije godine ispunili sve što je od njih traženo i dostavili su državi, odnosno Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja apsolutno sve dokumente koji su od njih traženi, uključujući objašnjenje plana investicija i poslovnog plana. Tvrde i da trenutačno podupiru poslovanje društva s 15 milijuna eura, iako transakcija nije završena, što je dokaz da im nije u interesu da se stanje u Petrokemiji dodatno pogorša. Nadalje, suglasni su s desetogodišnjim planom investicija u visini od 600 milijuna kuna koji obuhvaća i ulaganja u ekologiju, kao i sa strateškim planovima uprave društva o modernizaciji i razvoju Petrokemije. Isto tako, upoznati su i suglasni s petogodišnjim poslovnim planom društva koji se zasniva na radu tvornice u punome kapacitetu, ako to dopuštaju tržišne prilike, a kao budući vlasnik 54 posto Petrokemije spremni s ostalim vlasnicima financijski ulagati u razvoj te kompanije, ili pronaći optimalnu financijsku strukturu za financiranje društva. Nadaju se kako će s Vladom RH pronaći najbolje rješenje i “završiti taj proces na zadovoljstvo svih zainteresiranih strana, na profesionalan i transparentan način te da će osigurati Petrokemiji uspješnu i sjajnu budućnost”, kažu u Yildirimu. H
NEZADOVOLJNI I RADNICI I INVESTITORI
Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja prošli tjedan su poručili da sudjeluju u razgovorima oko daljnjih ulaganja koja su predviđena ugovorom o restrukturiranju i dokapitalizaciji Petrokemije, ali ne i u pregovorima u vezi većinskog vlasništva između Ine, PPD-a i Yildirim Holdinga. Činjenica je, kažu, da Yildirim Holding kupnjom većinskog paketa dionica Petrokemije može postati vlasnik Petrokemije i za to ne treba suglasnost Ministarstva. Naime, ni nakon više mjeseci još nije dovršen proces preuzimanja većinskog vlasništva s tvrtke Terra Mineralna gnojiva u vlasništvu PPD-a i Ine na turski holding Yildirim, zbog čega su nezadovoljni i radnici i investitori. Sindikati Petrokemije istaknuli su da što prije treba pokrenuti proizvodnju, jer postrojenja nisu radila godinu dana te dovršiti proces promjene vlasništva nad dijelom dionica.

Možda ste propustili...