Novosti
PODIZANJE SVIJESTI

Rak debelog crijeva
dovoljno rano otkrije se u
samo 11 posto slučajeva
Objavljeno 27. ožujka, 2023.
Odaziv na preventivni program, odnosno testiranje na krv u stolici - samo 25 posto

Rak debelog crijeva jedan je od vodećih uzroka pobola i smrtnosti u svijetu s gotovo dva milijuna novooboljelih i gotovo milijun smrtnih slučajeva godišnje.



Ožujak je posvećen podizanju svijesti o tom raku, a podaci HZJZ-a pokazuju da se ta bolest otkriva u ranom stadiju u samo 11 posto slučajeva, pa zbog kasnog otkrivanja bolesti petogodišnje preživljenje iznosi oko 51 posto. Kod 33 posto osoba bolest se otkriva kada je već regionalno proširena, a kod 13 posto prilikom dijagnoze bile su prisutne udaljene metastaze. Svakoga dana od te zloćudne bolesti umre šest osoba. Istodobno odaziv na preventivni program, odnosno testiranje na krv u stolici, iznosi nedovoljnih 25 posto, navodi HZJZ.

Godišnje od raka debelog crijeva oboli oko 3600 osoba, među kojima su 60 posto muškarci. Bolest je češća kod osoba starije dobi, međutim, gotovo petina oboljelih mlađa je od 60 godina. Prema podacima Registra za rak, u 2020. godini od kolorektalnog raka oboljelo je 3396 osoba, a prosječna dob prilikom oboljenja bila je 70 godina. Podaci pokazuju pad incidencije od oko deset posto u odnosu na 2019., no to nije rezultat stvarnog smanjenja pojavnosti tog raka nego utjecaja pandemije bolesti COVID-19. Ako se rak debelog crijeva otkrije u lokaliziranom stadiju, kada se bolest nije proširila, petogodišnje preživljenje iznosi oko 90 posto.

Ministarstvo zdravstva najavilo je kako je cilj, u sklopu novog programa ranog otkrivanja te bolesti koji će se provoditi u ordinacijama obiteljske medicine, u idućih pet godina povećati odaziv za najmanje 20 posto. Prema procjenama Europske komisije za zemlje članice EU-a, stope učestalosti novih slučajeva kolorektalnog raka najviše su u Slovačkoj, Danskoj, Mađarskoj i Nizozemskoj, dok je mortalitet najviši u zemljama istočne Europe. Hrvatska se nalazi na devetom mjestu po pojavnosti raka debelog crijeva, a na drugom mjestu po smrtnosti.

Dijana Pavlović
VJEROJATNOST RAZVOJA MOGU POVEĆATI GENETSKI I OKOLINSKI ČIMBENICI
Kako dolazi do raka debelog crijeva i zašto je važno njegovo rano otkrivanje? “Razvoj kolorektalnog karcinoma, ili raka debelog crijeva, iz adenomatoznih polipa koji se displastično mijenjaju traje od 10 do 15 godina, što znači da će rano otkrivanje i uklanjanje polipa u debelom crijevu smanjiti učestalost razvoja raka. Okolinski i genetski čimbenici mogu povećati vjerojatnost razvoja ovog karcinoma”, kaže prim. dr. sc. Juraj Prejac, dr. med, specijalist interne medicine i uži specijalist internističke onkologije. Rizik za razvoj raka debelog crijeva povećava se ako osoba boluje od upalne bolesti crijeva, ili ima pozitivnu obiteljsku anamnezu. Među ostalim čimbenicima koji mogu povećati rizik od razvoja raka izdvajaju se nedostatna tjelesna aktivnost, hrana bogata mastima i mesnim prerađevinama, prekomjerna tjelesna masa, konzumacija alkohola i pušenje cigareta.