Osijek
UDŽBENIK PROF. JASNE HORVAT

Sada i e-izdanje Akademskog bontona
Objavljeno 27. ožujka, 2023.

Elektroničko je izdanje Akademskog bontona, udžbenika nagrađivane osječke znanstvenice i književnice prof. dr. sc. Jasne Horvat objavljenog 2022. godine u izdanju Ekonomskog fakulteta u Osijeku, kao dio nakladničke cjeline Ekonomijana, sada dostupno i u otvorenom pristupu OVDJE, a njegovi se otisnuti primjerci mogu nabaviti po cijeni od 56,99 eura.



 

"Zamišljen kao šetnja stazama Akademskoga vrta, udžbenik Akademski bonton informira i poučava o istaknutim vidovima akademskog djelovanja: izražavanju, zaključivanju (Klasični model i Skandinavski model), ponašanju, čestitosti, svečanosti te diplomaciji. Svaki od vidova akademskog djelovanja jedna je od staza Akademskoga vrta usmjerenih istome cilju - dostizanju do akademskog stabla spoznaje. U poglavlju Akademsko zaključivanje predstavljen je andizetski model meandriranih pregleda za učinkovitu suradnju mentora i studenata. Prilozi su podlogom za primjenu istraženih i predloženih postavki akademskog djelovanja, istraživanja i zaključivanja", ističe autorica.



Prof. Horvat podsjeća kako se akademski život razvija usporedno s razvojem znanosti, tehnologije i društva te uvodi nova očekivanja i pravila u već postojeće - pisane i nepisane akademske običaje. Ističe kako je važno njegovati vjernost Znanosti, "njezinu idealizmu, etičnosti i moralnosti" te da je na takvome putu nužno slijediti "pisane i običajne norme kao smjernice naših uljuđenosti. Pritom se neke smjernice ne napuštaju, a neke se dogovorno uređuju u skladu s razvojem društva".



Akademski bonton, doslovnoga prijevoda - akademsko lijepo ponašanje, primjenjiv je na sva znanstvena područja, a čitatelji su pozvani nadograđivati ga i usavršavati ga vlastitim znanstvenim istraživačkim postupcima. I.R.G.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike