Mozaik
JUBILARNA, 10. “ŠOKAČKA RAPSODIJA” U LISINSKOM

Zagreb odzvanjao zvucima tambure
Objavljeno 27. ožujka, 2023.
Nastupilo je više od 100 tamburaša iz cijele Hrvatske uz Amiru, Dinu, Žigu...

Zagreb je proteklu nedjelju navečer ponovno odzvanjao zvucima tambure. Na jubilarnom, 10. koncertu Šokačke rapsodije u rasprodanoj dvorani Vatroslava Lisinskog publika je uživala u slavonskim, šokačkim pjesmama, ali i u međimurskim, dalmatinskim skladbama, te nezaboravnim rock-standardima.Orkestar čine glazbenici iz Subotice, Srijemske Mitrovice, Županje, Osijeka, Đakova, Semeljaca, Požege, Slavonskog Broda, Vrbovca, Varaždina. Dokazali su da se na tom instrumentu mogu izvesti svi žanrovi, a ne samo predstaviti baština. Uz tamburicu se pjeva, pleše, zabavlja, ali i plače... Tamburica se katkad samo sluša s divljenjem, a njezin zvuk uvijek, nepogrešivo dira u srce.

- Tambura ne treba biti u svijesti ljudi samo glazbalo kojima se svira po svatovima po gostionama i tako dalje, nego da ima takve mogućnosti da može izvoditi i najsloženije koncertne stvari - istaknuo je za Hrvatsku televiziji, predsjednik Udruge Šokačka rapsodija, Martin Vuković.

Projekt "Šokačka rapsodija" pokrenut je 2006. godine u sklopu Društva "Šokadija - Zagreb", kada se prvi put na cjelovečernjem koncertu okupio tamburaški orkestar s više od sto glazbenika.

- To je najveći tamburaški orkestar koji uopće svira, sastavljen je od djevojaka, mladića, od ozbiljnih ljudi, od učenika, poljoprivrednika, od sveučilišnih profesora iz tridesetak mjesta Hrvatske - dodaje Vuković.

Koncerti Šokačke rapsodije uvijek su poseban doživljaj, stoga nije čudno što je jubilarni koncert u Dvorani Vatroslava Lisinskog bio rasprodan u samo nekoliko dana. Atmosfera je ponijela i već iskusne glazbenike, ali i srednjoškolce, koji svoj glazbeni put s tamburicom tek počinju.

- Ako pjevamo te naše slavonske pjesme, onda, kad cijeli orkestar pjeva i taj zvuk koji se stvori - to je doista poseban osjećaj. S druge strane, orkestralna tamburaška literatura je opet nekakva druga strana medalje koja također dosta emotivno djeluje - napominje dirigent Marko Sesar.

Jedna od izvođačica, Mihaela Suk, stigla je s otoka Brača, a u tamburaškoj glazbi je od malih nogu.

- Pola obitelji mi svira, tako da sam eto krenula tim putem, jako mi je drago što sam ovdje - kaže Mihaela za HRT.

Prva bisernica Šokačke rapsodije Slav Dražić dodao je kako nije rijetko da "bude tu i suza":

- I knedla u grlu i svega jer rijetko se ovakav orkestar viđa. Svi mi sviramo u nekim manjim orkestrima i bendovima, ali ovo je nešto posebno, taj zvuk kada 120, 130 tamburaša zasvira, morate se naježiti - zaključuje Slav.

Uz Amiru Medunjanin zasvirali su sevdah, uz Mirka Švendu Žigu međimurske narodne pjesme, a Dino Jelusić podsjetio je na legendarne rock-skladbe. "Šokačka rapsodija" u Dvorani Lisinski još jednom je pokazala što sve može moćan tamburaški orkestar.

Tanja Kvorka
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana