Kultura
OTVORENO 28. LUTKARSKO PROLJEĆE

Najveći i najmasovniji lutkarski festival u nas
Objavljeno 28. ožujka, 2023.
Nastupa 16 profesionalnih lutkarskih kazališta i kazališta za djecu i mlade iz Hrvatske, dijaspore i drugih zemalja

U prepunoj dvorani kina Mladost u Županji, u sjajnom ozračju i na oduševljenje djece, otvoreno je 28. Lutkarsko proljeće u Vukovarsko-srijemskoj županiji, najveći i najmasovniji lutkarski festival u Hrvatskoj.



Do subote, 1. travnja, šesnaest profesionalnih lutkarskih kazališta i kazališta za djecu i mlade iz Hrvatske, hrvatske dijaspore te gostiju iz drugih zemalja uprizorit će ukupno 92 predstave u pet gradova i dvadeset općina najistočnije županije te u Odžaku i Orašju u susjednoj BiH.


Brojnu djecu, nastavnike i roditelje pozdravio je veseli Pinokio. Pozornicom se provozao na romobilu, skakutao i plesao, a potom im prepričao i avanturu koju je proživio na putu od Vinkovaca do Županje, jer je žarko želio doći u grad u kojemu je prije 28 godina održano prvo Lutkarsko proljeće, vidjeti ih i pozdraviti. A oduševljeni mališani dočekali su ga velikim pljeskom. Srdačnu dobrodošlicu okupljenima uputio je zamjenik gradonačelnika Petar Buljević zaželjevši najmlađima da se dobro zabave i uživaju u odličnim predstavama u okviru manifestacije, koja 28. put u najistočniju županiju, i u grad na Savi, donosi radost i umijeće lutkarstva. Predsjednik Hrvatskog centra UNIMA-e, strukovne organizacije za lutkarstvo, Adam Skendžić pohvalio je izvanrednu organizaciju ekipe vinkovačke Umjetničke organizacije Asser Savus, ustvrdivši da je Lutarsko proljeće manifestacija kojom se može ponositi ne samo Slavonija nego i cijela Hrvatska.


U ime Ministarstva kulture i medija, ministrice Nine Obuljen Koržinek i svoje osobno govorila je Maja Zrnčić, ujedno i članica Organizacijskog vijeća Lutkarskog proljeća. Čestitala je na lijepoj manifestaciji koja traje već dugi niz godina i daje velik doprinos hrvatskoj kulturi, naglasivši da je ovogodišnji broj sudionika i predstava koje će biti odigrane doista respektabilan.

- Umjetnost i kultura, odnosno kazališna i filmska umjetnost, neizmjerno su važni u odgoju djece i mladih. Pridonose tomu da odgajamo djecu i mlade koji su misleći ljudi, koji kritički promišljaju i koji će onda i ovu našu zemlju i svijet učiniti boljima - poručila je. Zahvalila je organizatorima na velikoj upornosti, dodavši da je 28. Lutkarsko proljeće dokaz da dobre, kvalitetne i vrijedne stvari opstaju, bez obzira na okolnosti u kojima živimo. Otvorenim ga je proglasila pročelnica Upravnog odjela za turizam i kulturu VSŽ-a Tamara Kalistović. A okupljeni mališani iz Dječjeg vrtića Maslačak i učenici nižih razreda osnovnih škola uživali su potom u odličnoj predstavi "Tri praščića" Zagrebačkog kazališta lutaka. U okviru svečanosti otvorenja prigodan glazbeni program izveli su učenici Glazbenog odjela Osnovne škole Ivana Kozarca Županja.

Pokrovitelji manifestacije su Vukovarsko-srijemska županija, Ministarstvo kulture i medija RH, gradovi i općine Vukovarsko-srijemske županije.

Marija Lešić Omerović
PREDSTAVA U VINKOVCIMA

U vinkovačkom GK-u “Joza Ivakić” prije otvaranja u Županji odigrana je prva predstava u sklopu Lutkarskog proljeća. Predstavilo se Hrvatsko kazalište iz Pečuha, koje je odigralo komediju “Majstori” D. Fajfera i G. Smoljanovića. Istu predstavu odigrali su istog dana u još dva termina. “Drago nam je što smo se nakon pandemije i online Lutkarskog proljeća te prošlogodišnjeg izdanja uživo, ali u odgođenom terminu, vratili u naš stalni termin. Kroz 28 godina Lutkarsko proljeće ostvarilo je ogroman doseg. Svake godine to je velik broj profesionalnih kazališta te između 90 i 100 izvedbi”, rekao je Samir Raguž iz Umjetničke organizacije Asser Savus Vinkovci. (M.F.)



 

Možda ste propustili...

U MRAMORNOJ DVORANI GRADSKOG MUZEJA VUKOVAR

Koncertni ciklus Eltz: Duo Eolian

GALERIJA “ANTUN ULLRICH”

Otvorena izložba Darka Jovanovića

Najčitanije iz rubrike