Kultura
U POŽEGI ODRŽANO NATJECANJE “VALLIS AUREA CANTAT 2023.”

Zlatna plaketa Đakovčanima, a srebrna pripala Osječanima
Objavljeno 28. ožujka, 2023.
Komorni zbor Glazbene škole Pavao Markovac iz Zagreba, pod vodstvom Vinka Karmelića, mag.mus., osvojio je pobjednički pehar Grand Prix na VIII. Na natjecanju dječjih zborova "Vallis Aurea Cantat", održanom u Požegi, sudjelovalo je ukupno 16 zborova iz cijele Hrvatske s 430 pjevača. Osim zborova u natjecateljskom dijelu programa, nakon natjecanja zajedničko pjevanje predvodili su Mješoviti zbor i Školski bend Glazbene škole Požega. Organizatori natjecanja su Hrvatska udruga zborovođa i Glazbena škola Požega. Svi zborovi imali su odlične i zapažene nastupe koje je pratila mnogobrojna publika. Za Grand Prix natjecanja nastupila su tri najbolje ocijenjena zbora iz svake kategorije: Komorni dječji zbor GŠ Pavla Markovca (Zagreb) klasična kategorija, Dječji zbor Zagrebački anđeli (Zagreb) popularna kategorija i Školski zbor Brezice (Ravna Gora) mješovita kategorija.

Dječji zbor Hrvatskog pjevačkog društva Lipa iz Osijeka osvojio je Srebrnu plaketu, dok je zbor OS Glazbene škole pri OŠ Ivan Goran Kovačić iz Đakova dobio Zlatnu plaketu. Dirigentica oba dva zbora bila je Marijana Matijević koja je dobila i posebnu dirigentsku nagradu za rad sa zborom i umjetnički dojam. Korepetitor osječkog zbora Igor Rončević također je dobio nagradu za korepeticiju. Marijana Matijević već nekoliko godina svojim djelovanjem i radom kroz zborsko pjevanje i organizacijom kulturnih događanja uspješno povezuje dva grada Osijek i Đakovo na najljepši mogući način a to je rad s djecom.

Natjecanje je namijenjeno svim dječjim zborovima, bez obzira na to koju vrstu ili stil glazbe pjevaju - klasičnu, folklornu, popularnu ili mješovitu glazbu, a natjecati su se mogli svi amaterski, crkveni i školski zborovi te folklorna društva, dječje klape i drugi ansambli čiji su pjevači u dobi od sedam do petnaest godina. Kategorije su određene žanrovski i svaka ima dvije vrste. Svaki zbor može se natjecati u dvjema kategorijama. Pjevači moraju biti u dobi od najmanje sedam, a najviše 15 godina.

B.S.T./T.K.
Dirigentica oba dva zbora bila je Marijana Matijević koja je dobila i posebnu dirigentsku nagradu

Možda ste propustili...

FOOZOS OBILJEŽIO 150. OBLJETNICU ROĐENJA IVANE BRLIĆ-MAŽURANIĆ

Predstava “Blagoslov” u čast našoj velikoj književnici

“POSLJEDNJA FREUDOVA SEANSA”

Planet Art uKinu Urania

Najčitanije iz rubrike