Autoglas
ELEKTRIČNA VOZILA

Ford i u ovoj godini očekuje veći gubitak
Objavljeno 28. ožujka, 2023.
Američki Ford Motor očekuje da će njegov odjel za električna vozila i u ovoj godini poslovati s gubitkom, od tri milijarde dolara, dodajući da profitabilnost očekuju do kraja 2026. Počevši s rezultatima za prvo tromjesečje, koji će biti objavljeni 2. svibnja, Ford će izvješćivati o rezultatima po poslovnim odjelima Model e (električna vozila), Blue (vozila s unutarnjim izgaranjem) i Pro (komercijalna vozila i usluge), a ne više po geografskim regijama.

Kompanija prognozira da će odjel električnih vozila u razdoblju od 2021. do 2023. zabilježiti gubitak od šest milijardi dolara, uključujući i prošlogodišnju 2,1 milijardu dolara. U 2022. Ford je u Kini zabilježio gubitak prije oporezivanja od 600 milijuna dolara, u Europi je poslovao s pozitivnom nulom, a u Južnoj Americi bio u plusu od skromnih 400 milijuna dolara. Najveći dio dobiti prije kamata i poreza, od 9,2 milijarde dolara, ostvario je u Sjevernoj Americi. Kompanija očekuje da će odjel komercijalnih vozila Ford Pro ove godine gotovo udvostručiti dobit prije oporezivanja, na šest milijardi dolara, a u odjelu tradicionalnih vozila s unutarnjim izgaranjem trebala bi blago porasti, na sedam milijardi dolara.

Do kraja godine njihov globalni proizvodni kapacitet dosegnut će 600.000 električnih vozila i porasti na dva milijuna vozila do kraja 2026. godine. H
Možda ste propustili...