Sport
REMI SE ČINI KAO LOŠ VIC : PUT DO EURA NEĆE BITI BAŠ TAKO LAGAN

Dalić: Za gol u 93.
minuti svi smo krivi
Objavljeno 26. ožujka, 2023.
Hrvatska je nadigrala Velšane, a onda ju je pred kraj utakmice na glup način pogodio “zalutali metak”

Hrvatski su nogometaši kvalifikacije za plasman na Euro 2024. u Njemčakoj otvorili mršavim bodom. Remijem protiv slabog Walesa, koji je na splitskom Poljudu bio nadigran u svim segmentima, a onda je, kada se čekalo da sudac odsvira kraj, a Vatreni s više od 30.000 ljudi s poljudskih tribina proslave pobjedu, stigao jedan zalutali metak i pogodio mrežu Hrvatske za konačnih 1:1. Nakon 90 i nešto minuta taj se remi čini kao loš vic, gosti cijelu utakmicu nisu mogli baš ništa, a onda u 93. minuti pogode i pokvare splitsku feštu. Ovaj Wales, bez Balea, momčad je koju osvajači svjetske bronce moraju pobjeđivati ne s pogotkom, nego dva, tri ili četiri razlike. No to je Hrvatska, iznenadi kad se najmanje nadaš. Pozitivno ili negativno, kako kad.



Nakon što je Andrej Kramarić majstorski u 28. minuti pogodio za 1:0, a Hrvati nastavili pritisak na Velšane činilo se da divnu splitsku noć nitko ne može pokvariti. No pokvario ju je Broadhead, koji je u 93. minuti pogodio za 1:1. Mephanov ubačaj rukama sa strane završio je na suprotnoj vratnici, gdje se, potpuno nečuvan, našao Nathan Broadhead​ i šokirao Hrvate.

Propuštene šanse


Hrvatska je autoritativno krenula u utakmicu, Dalićevi izabranici od prve su minute zagospodarili terenom, prijetili su Velšanima Kramarić, Livaja i Perišić, Modrić, Kovačić i Brozović čvrsto su držali sredinu terena, obrana nije imala previše posla jer Velšani se nisu mogli približiti Livakoviću, nerazmjer u kvaliteti momčadi bio je očit, nedorasli Velšani su se mučili i odolijevali napadima. No samo je Kramarić pogodio, doduše, prije njega i Perišić, ali je taj pogodak poništen. U 28. minuti sjajno je reagirao Kramarić, smirio jedno dugačko dodavanje i potom, okružen čak četirima velškim nogometašima, samim špicom opalio i pronašao put do Wardove mreže. S tih 1:0 otišlo se na odmor, kako se igralo, prednost Hrvatske trebala je biti i veća. No neki promašaji, Kramarićeva sebičnost i Wardove obrane ostavile su Vatrene na samo 1:0. Hrvatska nije dobro krenula u drugom poluvremenu, bila je mlitava i neraspoložena za nadigravanje, nestalo je sigurnosti i zaredale su pogreške. Nije baš najasnije zašto smo prestali igrati aktivno, zašto nismo išli po drugi gol, koji bi riješio utakmicu. Dalićeve trupe kao da su bile zadovoljne s tih 1:0 i čekale kraj. Pasivna igra u napadu u drugom poluvremenu na kraju nam se obila o glavu, kažnjeni smo tim pogotkom u 93. minuti, koji je izazvao šok i nevjericu. Opet je koban bio prekid, lopta iz auta došla je do Broadheada, koji je utišao Poljud. Bajka se pretvorila u tragediju, zavladao je muk. Gosti su bili potpuno nadigrani, a kući su odnijeli bod. Važan bod u borbi za plasman na Euro. Prognoza je bila - Hrvatska će se lako prošetati do prvog mjesta u skupini D, već prva utakmica je pokazala da niti će biti šetnje, niti će biti lako.

Loš početak


- Ovo je šok. Nekad izgubiš, nekad dobiješ, nogomet ti nekad da, nekad ti uzme, tako je to u životu. Imali smo svoje prilike, mogli smo zabiti i drugi gol, ali primili smo ga iz onoga što smo znali da je najopasnije, a to su prekidi, za koje smo se pripremali. Imali smo takve situacije nekoliko puta tijekom utakmice. Znali smo da je aut opasniji od kornera. Bio je to šok za sve. Imali smo potpunu dominaciju, ali nismo zabili drugi gol, koji smo htjeli - komentirao je nakon utakmice razočarani hrvatski izbornik Zlatko Dalić, čija je momčad opet pala nakon prekida. Ti prekidi su nam boljka i Dalić nikako da popravi taj segment. Bio je ljut zbog Kramarićeve sebičnosti krajem prvog poluvremena, bio je ljut zbog remija, zbog svega onoga što smo propustili, dekoncentracije u završnici i, kako je kazao, "teško mi je nakon ovoga svega bilo što pametno reći". Uvijek je teško kad ne dobiješ već dobivenu utakmicu, kad znaš i kad si pokazao da si bolji.

- U posljednjem napadu smo imali tri visoka igrača i taj smo skok morali odnijeti. Svi smo tu krivi. Uvijek te kvalifikacije startamo s lošim rezultatom. Ne moramo stvarati pritisak nakon ovoga, kvalifikacije dugo traju. Moramo na kraju biti prvi ili drugi u skupini i to je to - komentirao je Zlatko Dalić.

Lako je reći "moramo biti prvi ili drugi", puno teže je to ostvariti. Bod kod kuće sa slabašnim Walesom je ispod svakog očekivanja, a već u utorak nas u Bursi čeka motivirana Turska. Mnogo bolja momčad od Velšana, kod kuće uvijek posebno opasna.

- Moramo se sad spremiti za Tursku, oni su opasni i znam samo da nam neće biti lako. Bit će nekih promjena, ovisno o tome kako se dečki osjećaju. Izgubili smo dva boda, ali idemo dalje.

Bod s Walesom je nešto što nismo očekivali, ali kvalifikacije su tek počele i nije ništa izgubljeno. Situacija će biti loša ako se iz Turske ne vratimo s pobjedom, još lošija ako se vratimo bez ičega. Vatreni velško čudo na Poljudu trebaju što prije zaboraviti i Turskoj nešto uzeti. U suprotnom, ne piše nam se dobro na putu do Njemačke.

Ivana Liović
Luka Modrić kapetan Hrvatske

Teško je kada izgubiš dva važna boda. Zaslužio si pobjedu, ali to je nogomet. Morali smo riješiti utakmicu u prvom poluvremenu, imali smo dovoljno šansi. Opet smo primili gol iz prekida. Treba napraviti analizu i okrenuti se Turskoj.

Mateo Kovačić hrvatski veznjak

Dobro smo krenuli u utakmicu, ali nismo iskoristili svoje prilike i dobili smo gol iz auta. Nismo htjeli tako krenuti u kvalifikacije. Imao sam i ja dvije šanse, ali ništa od njih. Wales nas je kaznio na najgluplji mogući način.

SPLIT - Stadion Poljud. Gledatelja: 33.474. Sudac: João Pinheiro (Portugal). Strijelci: 1:0 Kramarić (28), 1:1 Broadhead (93.). Žuti kartoni: Juranović (Hrvatska), Ampadu (Wales)

IGRAČ UTAKMICE: DANNY WARD (WALES)

HRVATSKA

1 (1)

HRVATSKA: Livaković 6, Juranović 6.5, Šutalo 6,5, Gvardiol 6,5, Sosa 5,5, Modrić 7,5 (od. 92 Majer -), Brozović 7, Kovačić 7 (od 76. Pašalić -), Kramarić 7 (od 76. Vlašić -), Livaja 6 (od 53. Musa), Perišić 7

WALES

1 (0)

Ward 7,5, Roberts 6,5, Mepham 6,5, Rodon 7, Williams 6,5, Ampadu 6,5, Morrell 6 (od 92. J. James -), Wilson 6 (od 64. Thomas 6), Ramsey 6,5 (od 64. Burns 6), D. James 6,5 (od 64. Broadhead 7), Moore 6 (od 70. Bradshaw -)

Turci se napunili samopouzdanjem
U prvoj utakmici skupine D kvalifikacija za Euro 2024. Turska je preokretom kao gost u Erevanu svladala Armeniju sa 2:1 (1:1). Utakmica je odlično počela za domaće, koji su poveli u 10. minuti autogolom Ozana Kabaka, koji je s dva metra u vlastitu mrežu ugurao prizemni ubačaj Kama Hovnanisjana. Ipak, u 35. minuti Orkun Kokcu je izjednačio na 1:1. Odlučujući trenutak utakmice dogodio se u 64. minuti, kada je Kerem Akturkoglu pravovremeno utrčao između dva armenska stopera i iskoristio dubinsko proigravanje Enesa Unala za, pokazat će se, pobjednički pogodak. Turci su se u Armeniji napunili samopouzdanjem i sad u Bursi u utorak čekaju Hrvatsku.

Možda ste propustili...

FINAL FOUR HRVATSKOG RUKOMETNOG KUPA

Spačva sa Zagrebom, NEXE na Sesvete

PRVENSTVO HRVATSKE U HRVANJU

Roko Ćurić potvrdio odlazak na Euro

Najčitanije iz rubrike