Novosti
SVJETSKE BURZE

Nakon nesigurnog trgovanja dionice ipak porasle
Objavljeno 27. ožujka, 2023.
Na svjetskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica porasle, no nakon vrlo nesigurnog trgovanja jer su ulagači zabrinuti za sudbinu nekoliko banaka i jer središnje banke zbog visoke inflacije nastavljaju podizati kamatne stope. Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna ojačao za 1,2 posto, na 32.237 bodova, S&P 500 porastao je za 1,4 posto, na 3970 bodova, a indeks Nasdaq za 1,6 posto, na 11.823 boda.

Tjedan je počeo oštrim padom cijena dionica jer je ulagače zabrinuo način spašavanja Credit Suissea. Uz posredovanje središnje banke, najveća švicarska banka UBS kupila je drugu po veličini, ali po znatno nižoj cijeni od tržišne. Zbog toga je cijena dionice Credit Suissea drastično pala, a pod pritiskom su se našle i neke druge europske banke, među ostalima, najveća njemačka, Deutsche Bank. U SAD-u je, pak, na meti bilo nekoliko regionalnih i lokalnih banaka, uključujući First Republic, iz kojih su klijenti povlačili depozite zbog špekulacija o problemima tih banaka. Unatoč tome, ministrica financija Janet Yellen kazala je u izvješću Kongresu da se ne razmatra jamstvo države za sve depozite u bankama, ako to ne odobri Kongres. To je razočaralo ulagače, koji su se nadali da će zbog bankarske krize država odlučiti jamčiti za sve depozite, a ne samo one do 250.000 dolara. Ipak, poslije je ministrica kazala da su regulatori spremni poduzeti daljnje akcije kako bi stabilizirali američke banke. Tako je donekle umirila investitore nakon propasti dviju regionalnih banaka u SAD-u.

“Promatrate tržište i vidite da u kratkom roku brzo mijenja smjer na osnovi tumačenja pojedinih ulagača o tome što je netko rekao i kako to utječe na njihovo trgovanje. U cjelini, tržište nam govori da postoji mnogo različitih načina za tumačenje svega što se govori”, kaže Thomas Martin, analitičar u tvrtki Globalt Investments. H
Najčitanije iz rubrike