Novosti
RJEŠAVANJE PROBLEMA U ZDRAVSTVENOM SUSTAVU

Beroš: Nabavljamo opremu koja će pomoći skraćenju lista čekanja
Objavljeno 26. ožujka, 2023.

Ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da se problem lista čekanja rješava iz dana u dan, istaknuvši da se u okviru NPOO-a nabavlja iznimno važna dijagnostička i terapijska oprema koja će pomoći u borbi protiv tog problema.



"Iz dana u dan rješavamo liste čekanja. Svjedočite i sami da smo se suočili s pandemijom, koja nam je bitno poremetila ritam rada, međutim, usprkos povećanom broju pretraga koji imamo nakon pandemije dobro se nosimo s time i nabavljamo iznimno važnu dijagnostičku i terapijsku opremu u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti (NPOO), koja će nam pomoći u borbi protiv toga", rekao je Beroš. U izjavi novinarima na obilježavanju Dana narcisa podsjetio je da je iz NPOO-a predviđeno oko 97,5 milijuna eura za nabavu nove opreme koja će pomoći u dijagnostici i liječenju onkoloških bolesti te skraćivanju lista čekanja.

Na pitanje hoće li premijer pozvati na sastanak liječnike koji su prije tjedan dana prosvjedovali za spas hrvatskoga zdravstva ocijenivši da je ono pred raspadom, Beroš je odgovorio kako će razgovarati sa svima relevantnima za razgovore i unaprjeđenje zdravstvenog sustava. "Mislim da premijer u ovom trenutku ne, ali ja sam dobio taj zadatak i ja ću razgovarati sa svima koji imaju nešto reći, ali utemeljeno, bez fige u džepu", istaknuo je. Dodao je da se puno toga radi, ali kako je potpuno jasno da se ti iskoraci ne mogu realizirati u nekoliko tjedana ili mjeseci. "Svjestan sam situacije u hrvatskom zdravstvenom sustavu, svjestan sam potrebnih promjena, ono što ova reforma nudi upravo su te promjene. Prema tome, pozivam sve konstruktivne elemente da se pridruže nama u izlječenju hrvatskog zdravstvenog sustava", poručio je Beroš.

Ministar je reagirao i na ocjene udruga da je akcijski plan strategije protiv raka iznevjerio njihova očekivanja. "Akcijski plan je u eSavjetovanju kojemu je upravo cilj prikupiti što više konstruktivnih komentara te se nadam da će oni objavljeni u medijima biti upućeni na pravu adresu - eSavjetovanje - koja tome i služi. Stoga, nema razloga za razočaranja i kritike pojedine udruge. Konstruktivne i utemeljene komentare struka će zasigurno prepoznati i uvažiti", poručio je ministar zdravstva.

Trogodišnji akcijski plan strategije protiv raka, težak 8,5 milijardi eura, poslan je u javno savjetovanje, stručnjaci ga pozdravljaju, no udruge pacijenata kažu da je neodređen, neprecizan te da je iznevjerio njihova očekivanja. “Ni za jednu mjeru, ni za jednu aktivnost nije imenovana odgovorna osoba, imenom ili funkcijom, niti su izneseni konkretni termini za njezino provođenje”, rekao je Hini o predloženom planu Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ). Ministar Vili Beroš pak ističe da akcijski plan za provedbu Nacionalnog strateškog okvira protiv raka objedinjuje struku i sve nadležne institucije.

Hina/D.Pav.
NIZ NOSITELJA
”Akcijski plan protiv raka ima niz nositelja i sunositelja projekta, od HZJZ-a, HZZO-a, Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU-a, Ministarstva znanosti i obrazovanja, Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Ministarstva financija, Ministarstva zaštite okoliša i energetike, Ministarstva poljoprivrede do Agencije za znanost i obrazovanje i drugih institucija”, navodi Ministarstvo zdravstva. Sukladno s tim, naglasio je Beroš, imamo utemeljen dokument na svim razinama - struke, financija i ostalih resora.

”Pozivam sve konstruktivne elemente da nam se pridruže u izlječenju hrvatskog zdravstvenog sustava”

Možda ste propustili...

U RAFINERIJI NAFTE RIJEKA

Pokretanje proizvodnje

PRAVOBRANITELJICA ZA RAVNOPRAVNOST SPOLOVA

Kaznena prijava protiv Matanića

NACIONALNO I ETNIČKI MOTIVIRAN INCIDENT U PANČEVU U SRBIJI

Napadnuti hrvatski državljani, napadač pritvoren