Sport
BIVŠE I SADAŠNJE “LJUBIČICE” NA OKUPU

Osim Zekića rođendan su došli čestitati i gladijatori
Objavljeno 26. ožujka, 2023.
"Zekić skinuo lidera" otkrivao je jedan naslov u starim novinskim izvještajima. Lider je tada bio Slaven Belupo, koji je igrao u ligi s osječkom Olimpijom, a ima tome skoro 30 godina, baš kao u subotu gostovao je na Zelenom polju.

Ovaj put povod gostovanja "farmaceuta" bilo je obilježavanje 100 godina donjogradskog ponosa. Tada strijelac pobjedničkog pogotka ovaj put bio je u ulozi trenera Slaven Belupa. Zoranu Zekiću je Olimpija bila jedan od 27 klubova u karijeri. Još je jedan bivši "olimpijaš" sjedio na klupi "farmaceuta". Mariju Kuiću, vjernom Zekićevu pomoćniku, Olimpija je čak bila matični klub prije negoli je tada kao daroviti 12-godišnjak došao u Gradski vrt zajedno s kasnijim reprezentativcem Juricom Vranješom, još jednim iz plejade koji je u karijeri "rastao i kao ljubičica". Izvještaj otakmice od prije 29 godina otkriva da je tada na Zelenom polju Slaven Belupo dočekalo 1100 gledatelja! Nije taj "rekord" pao u subotu, nije se ni moglo očekivati, ali bar polovina od toga broja bila je na prvoj proslavi 100 godina Olimpije. Osim Zekića vidjeli smo i neke čija smo prezimena tada vidjeli u izvještaju - Kolovrat, Kurtović, Pranjić, Majić... Unaprijed isprika ako nismo nekoga spomenuli. Neke naprosto nismo vidjeli, a neke možda niti prepoznali! Jednom "olimpijaš" uvijek "olimpijaš".

Prenosi se to s koljena na koljeno. Okupila se i navijačka skupina "Ljubičasti gladijatori". Podsjetilo je to na vrijeme kada su gradski klubovi imali svoje stalne gledatelje, a tako jedno vrijeme gotovo svaki od njih i navijačke skupine. "Meštar događaja" bio je još jedan kojem "ljubičasta krv" teče u venama. Alen Nađsombat, uspješni marketingaš i PR-ovac, čiji je djed inače Antun "Nacika" Nađsombat legenda Olimpije, učitelj brojnih kasnije uspješnih nogometaša, među kojima smo već neke i spomenuli. Današnje "male ljubičice" istrčale su na teren na poluvremenu utakmice. Svi su imali priliku pucati na gol prvoligaškim vratarima Markoviću i Šušku. Djeci je asistirao Robert Mudražija, nekadašnji igrač Osijeka. Zaigrao je ovaj put u dresu Slaven Belupa kao i također bivši bijelo-plavi Mioč, Perošević i Thalys. U Koprivnici se očito okupila lijepa "osječka kolonija". Perošević je čak i zatresao mrežu prilično dobrog vratara Olimpije Luke Vučemilovića-Grgića. Bilo je to u drugom poluvremenu za 3:1. Prije toga, u prvom poluvremenu, po loptu u mrežu morao je i Slavenov vratar Marković. Iznenadio ga je na početku utakmice Toni Bungić, koji je opalio s oko 18 metara i iznenadio vratara Slavena, što je izazvalo veliko oduševljenje na tribinama. Do odmora je Manaj s dva pogotka preokrenuo rezultat, a Slavenovu pobjedu, u koju nitko nije sumnjao s obzirom na razliku u kvaliteti, ali i rangovima natjecanja, potvrdio je Bašić. Premda se igrala 83. minuta, sudac Andrej Burilo odsudio je kraj. Nad Donjim gradom sručila se kiša. Prije utakmice prigodni dres s brojem 100 Zoranu Zekiću uručili su vodeći ljudi današnje Olimpije, predsjednik Mario Iličić i dopredsjednici Goran Kovačević i Igor Višević. Neće ovo biti posljednji događaj kojim će se obilježiti 100 godina osječkog kluba, ponosa Donjeg grada.

Krešimir Lacković
OLIMPIJA        1(1)

SL. BELUPO        4(2)

OSIJEK – ŠC Olimpija. Sudac: Andrej Burilo (Osijek). Strijelci: 1:0 Bungić (8.), 1:1 Manaj (30.), 1:2 Manaj (43), 1:3 Perošević (60.), 1:4 Bašić (88.)

OLIMPIJA: Vučemilović-Grgić, Nedeljković, Ljubas, Dumančić, Opšić, Kulešević, Bungić, Pavičić, Žaper, Horvatek i Relotić. Još su igrali: Lacković, Saborčić, Jeremijaš, Majić, Matešić, Nikolić i Koša.

SLAVEN BELUPO: Marković, Hlevnjak, Tepšić, Soldo, Martinaga, Mioč, Marina, Crnac, Mudražija, Perošević i Manaj. Još su igrali: Sušak, Talys, Boras, Sokač, Bašić, Mihalić i Marić.

Najčitanije iz rubrike