Mozaik
PREDSTAVLJENA MONOGRAFIJA “DUBAVKO MATAKOVIĆ”

Strip je ono što je uzelo
većinu moga života i posla
Objavljeno 26. ožujka, 2023.
Na 640 stranica, teška 3575 grama (prema vagi za vaganje namirnica za kolače)

Nakon što je predstavljena u zagrebačkom klubu krajem siječnja, opsežna monografija na 640 stranica velikog formata, teška točno 3575 grama (prema vagi za vaganje namirnica za kolače) jednostavna naslova "Dubravko Mataković" ispisano Matakovićevim rukopisom, o, prema mnogima, najvećem aktualnom hrvatskom strip-autoru, predstavljena je i u Vinkovcima, gradu u kojemu živi i radi stripove i iz kojega odlazi tek na posao predavača na Diplomskom studiju Ilustracije Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku gdje je zaposlen od 2017.



Dvorana vinkovačkog ogranka Matice hrvatske koji je, uz Gradsku knjižnicu Vinkovci, organizator ove promocije, bila je, kao rijetko kada, premala da bi primila sve koji su željeli nazočiti ovom važnom kulturnom događaju.

Nakon što je Dubravko Matakovič podsjetio kako je ideju o monografiji "nabacio" književnik Miro Gavran za jednog razgovora i nakon nekoliko godina na Gavranovu primjedbu ga je podsjetio kolega s Akademije, Hrvoje Duvnjak, glavni "krivac" za nastanak monografije. Kako je rekao Duvnjak, njegova je ideja bila napraviti pregled Matakovićeva strip-stvaralaštva od sredine 80-ih godina prošloga stoljeća pa do onih najnovijih dok su Paula i Goran Rem autori tekstova u monografiji zajedno s Borisom Beckom, Martom Banić i Leom Rafoltom, koji je i urednik izdanja u nakladi Gradske knjižnice Đakovo.

Paula Rem rekla je kako bi se u Matakovićevim stripovima o svakom kadru mogao napisati znanstveni rad. U svakom kadru, posebno u ranijim stripovima, ima toliko detalja i paralelnih radnji, ali i u kasnijima ima vrlo bogatih kadrova o kojima bi se puno toga dalo reći i napisati, rekla je autorica, u koautorstvu s ocem Goranom, velikog broja pravih manjih studija o Matakovićevim stripovima, junacima, ciklusima, dodavši kako su, osim kadra, u fokusu njihova znanstvenog interesa bile i teme.

- Tako, uspoređujući predratne i poslijeratne stripove, vidimo odmak u prikazu društva. I jedno i drugo satirički je prikaz, ali je društvo u predratnim stripovima na neki način neiskvareno, a u poslijeratnima likovi postaju sve više zaglavljeni u svojim socijalnim okolnostima. Općenito, riječ je o socijalno osviještenom stripu jer imamo priče koje se odnose recimo na političare, ali i koje se bave malim čovjekom, radnikom, baš onim najugroženijim i njegovom potlačenom pozicijom u društvu i vidimo, primjerice u ratnim stripovima, kako odnosi među ljudima reflektiraju odnose na političkoj sceni – pojasnila je Paula Rem.

Kroz dvije godine rada nastao je jedan ovakav fantastičan proizvod koji je napravljen onako kako je Dubravko zaslužio i kako smo mi zaslužili čitajući Dubravka, još od tih 1980-ih, prateći stalno što on radi i iščekujući svaki novi album

- Slike su, kako kaže Marta Banić, naturalistične i gadne, sve je jedno drugom nesukladno, tijela su ružna, izobličena, ali se u onoj zadnjoj sličici zapravo vraća vedrina i nestaje ono što je zamračivalo svijet oko nas - rekao je Goran Rem dodavši kako svaka Matakovićeva nova tabla oporavlja onu temeljnu čovječnost, humanost.

Mataković je pojasnio kako, iako je radio još puno toga osim stripa, u dogovorima oko monografije na kraju je odlučeno kako će to biti strip-monografija.

- Zato što je strip ono što je uzelo većinu moga života i moga posla, a i većinu toga imam sačuvano za razliku od slika i drugih stvari koje sam radio. Kada smo dogovarali koncepciju, bila je mogućnost da knjigu radimo kronološki kako su stripovi nastajali, ali odlučili smo se knjigu tematizirati prema likovima jer ima ta nekolicina likova s kojima sam najčešće "surađivao". Na kraju to je opet ispalo kronološki jer je krenulo s Malim Ivicom pa je poslije išao Protman i svi dalje do današnjih dana - rekao je Dubravko Mataković dodavši kako je monografija tiskana u 500 primjeraka, što se već sada pokazalo nedovoljnim, pa su za vinkovačku promociju uspjeli sačuvati tek 20 primjeraka zbog čega su brojni Vinkovčani ostali bez svog primjerka. No najavljuju bar još dva dodatna izdanja.

Miroslav Flego
Najčitanije iz rubrike