Osijek
KORISNE LEKCIJE UČITELJICE JELENE BATRNEK

Na satu razrednika poučava učenike životnim vještinama
Objavljeno 27. ožujka, 2023.
Roditelji su oduševljeni entuzijazmom mlade učiteljice i podržavaju njezin rad

Kako kaže stara izreka, najbolje stvari u životu su besplatne, no potrebno je vrijeme i ustrajnost kako bi se one usvojile. To je osobito tako kada je riječ o životnim vještinama, odnosno lekcijama koje će djetetu koristiti tijekom njegova života.



Na inicijativu učiteljice hrvatskog jezika i razrednice 6.a razreda Jelene Batrnek, uz odobrenje ravnatelja i roditelja, u Osnovnoj školi Antuna Mihanovića djeca te škole uče životne vještine, a roditelji su oduševljeni entuzijaznom mlade učiteljice i potpuno podržavaju njezin rad.

- Shvatila sam da se naš sat razrednika sveo na to da mi komuniciramo osjećajima, međutim, škola kao takva učenike prema svom kurikulumu nije baš osposobila za neke životne situacije. I tako sam došla na ideju da učimo na satu razrednika životne vještine, gdje učenici usvajaju određeni dio financijske pismenosti, primjerice, ispunjavanje opće uplatnice, zatim vezanje kravate i osnove ručnog rada, primjerice, kako ušiti gumb ili zakrpati poderanu čarapu ili majicu. Voljela bih još ih naučiti kako se ponašati u banci, nadalje, još neke osnovne pojmove vezane uz financijsku pismenost, poput toga što je porez i zašto ga plaćamo te komu on ide, zašto nam je važan i, recimo, što je kredit - objasnila je Batrnek te dodala kako rado posluša i želje djece, koja su također oduševljena te drage volje daju svoje prijedloge što žele znati i naučiti.

Ravnatelj OŠ Antuna Mihanovića, Josip Mandurić, oduševljeno je prihvatio ideju učiteljice, jer, kako je istaknuo, neke stvari pomalo zaboravljamo, a svakako bismo trebali djecu učiti određenim životnim vještinama, poput vezanja kravate, pisanja pisama, šivanja... Taj je dio danas prepušten roditeljima, koji često nemaju vremena za to, pa je jedino mjesto gdje djeca to mogu naučiti - upravo škola.

- Jako je važno naglasiti da je osnovna škola odgojna i obrazovna ustanova, a često zaboravljamo prvu svoju ulogu - odgoj. Obrazovanje je nešto na čega se sve više stavlja naglasak i mi smo tu da bismo djecu naučili te kako bi ona stekla određena znanja i vještine. Najčešće, kada govorimo o školi, mislimo na sadržaj. No sadržaj ne smije biti cilj, nego sredstvo kojim ćemo mi učenike osposobiti za život i samostalno funkcioniranje te odrađivanje svakodnevnih poslova i obveza. Mislim da je jedino mjesto gdje oni to mogu dobiti upravo osnovna škola jer tu ih odgajamo, upućujemo i razvijamo životne vještine koje su im potrebne kako bi bili samostalni - pojasnio je ravnatelj Mandurić.

Tihana Eršek Cicvarić
Možda ste propustili...

PROJEKT UDRUGE KREAKTIVA: UPOZNAJUĆI EUROPU UPOZNAJEM SEBE

Punoljetnost su obilježili putujući vlakom po Europi na trasi Orient Expressa

DANAS U POLJOPRIVREDNOJ I VETERINARSKOJ ŠKOLI

Prodaja prijesadnica i panel “Od škole do doktorata”

Najčitanije iz rubrike