Osijek
GISKO: REVIZIJA POSUDBENOG ODJELA ZA ODRASLE

Pregled 72.000 knjiga, ali i ostale knjižnične građe
Objavljeno 27. ožujka, 2023.
Na tom je zahtjevnom poslu angažirano dvadesetak djelatnika GISKO-a, a obavljaju ga u dvije smjene

Posudbeni odjel za odrasle Gornji grad Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek (GISKO) privremeno je zatvoren za korisnike zbog zakonske obveze provođenja revizije knjižnične građe. Što to konkretno znači, objasnio nam je Siniša Petković, viši knjižničar, voditelj Posudbenog odjela za odrasle GISKO-a.



- Tijekom revizije knjižnične građe, u skladu s određenim propisima, utvrđuje se stvarno stanje fonda i usporedba s knjižničnim katalogom. Kao što se, primjerice, u trgovinama radi inventura, tako se u knjižnicama radi revizija.

Treba vremena


To je naša zakonska obveza, mi smo je dužni provesti i pregledati kakvo je stanje knjižničnog fonda, objašnjava naš sugovornik. Sve ono što djelatnici GISKO-a ne pronađu, primjerice, knjige koje su otuđene, ili su nestale, ili su oštećene, daje stvarno činjenično stanje. Naime, postoje ljudi koji niz godina drže knjige kod sebe, postoje knjige koje su se tijekom vremena istrošile ili uništile, stoga revizija pomaže da se utvrdi stvarno stanje neke zbirke. A za to treba vremena, pa je za vrijeme revizije posudbeni odjel za odrasle zatvoren do ponedjeljka, 3. travnja.

GISKO je velika knjižnica, najveća u istočnom dijelu Hrvatske i posjeduje više od pola milijuna knjiga i ostale knjižnične građe. S obzirom na veličinu fonda, revizija se obavlja kontinuirano tijekom 20 godina, prilikom čega su obuhvaćene sve knjižnične zbirke i odjeli. Na tom je zahtjevnom poslu angažirano dvadesetak djelatnika GISKO-a, a obavljaju ga u dvije smjene. Oni će pregledati doslovce svaku knjigu i provjeriti podatke u knjižničom katalogu. No to je samo dio posla. Jer, kad završi revizija i Posudbeni odjel Gornji grad otvori se za korisnike, tek tada počinje posao koji obuhvaća daljnje provjere, otpise i sve druge postupke, a traje do kraja kalendarske godine.

Posudba u ograncima


- Puno je to posla, jer je i ovaj odjel GISKO-a velik, sadržava 72.000 jedinice građe. Ujedno je to najveća i nafrekventnija zbirka u GISKO-u, jer korisnici upravo ovamo najviše dolaze i posuđuju knjige. Dakle, ovom revizijom neće biti obuhvaćeni ostali ogranci GISKO-a, to ostavljamo za iduće godine - dodaje Petković. Uz to, naglašava da će korisnici, dok traje revizija, knjige koje su posudili na Posudbenom odjelu za odrasle Gornji grad, moći vratiti isključivo na Odjelu za rad s djecom i mladima Gornji grad, a željenu građu posuđivati u ograncima Donji grad, Industrijska četvrt, Jug II i Retfala.

- Revizija će se provoditi do 1. travnja, a Posudbeni odjel za odrasle Gornji grad ponovno će početi redoviti rad u ponedjeljak, 3. travnja - zaključuje Siniša Petković.

Vesna Latinović
Najčitanije iz rubrike