Kultura
U GALERIJI KAT KULTURNOG CENTRA OSIJEK

”Vanishing Point” izložba autora Želimira Fišića o vječnom pitanju prolaznosti
Objavljeno 27. ožujka, 2023.

Izložba "Vanishing Point" autora Želimira Fišića otvorena je u Galeriji Kat Kulturnog centra u Osijeku i ostaje otvorena do 15. travnja 2023.



Fišić je akadamski slikar i grafičar iz Vinkovaca. Godine 2002. diplomirao je grafiku na Akademiji likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu i stekao titulu akademskog slikara grafičara i prof. likovne kulture. Od 2005. zaposlen je na mjestu profesora stručnih predmeta na grafičkom i slikarskom odjelu u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna Osijek, a od 2019. honorarno zaposlen kao vanjski suradnik u zvanju asistenta na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Osijek. Od 2000. izlagao je samostalno i sudjelovao u skupnim izložbama diljem Hrvatske i u inozemstvu. Član je HDLU-a Vinkovci i Grupe 1999 Vinkovci.

- Pitanje prolaznosti najstarije je pitanje, a vezano je uz razmišljanja o vremenu i prostoru. Naime, vrijeme je koncept koji je zbunjivao ljude godinama. Stoljećima je predmet rasprave među filozofima, ali je i pitanje koje se bar jednom u životu javlja kod svakog čovjeka. Prolaznost vremena glavni je aspekt ljudske sudbine. Neuhvatljivo i neshvatljivo, vrijeme je nešto što ne možemo vidjeti, dodirnuti ili osjetiti, a ipak upravlja našim životima. Svoje postojanje mjerimo kroz vrijeme i njime organiziramo svoje aktivnosti. Međutim, ideja vremena nije ograničena samo na fizički svijet. Ima i filozofsku i metafizičku dimenziju (...) Martin Heidegger tvrdio je da je vrijeme prikaz našeg postojanja te nam omogućuje da budemo svjesni svoje smrtnosti. Vjerovao je da svijest o vremenu daje smisao i svrhu našem životu. Putem tzv. hermeneutike činjeničnosti Heidegger je došao uvida da čovjekov bitak ili postojanje u svijetu bitno obilježava briga (Sorge) za vlastiti bitak odnosno njegovu konačnost. Suočen s tom brigom, čovjek iskušava vremenost (Zeitlichkeit) svoje egzistencije i ona u tom pogledu ima najdublji ontologijski smisao kao bit sveukupnoga hermeneutičkog iskustva. Pitanje izgubljenosti čovjeka kroz gubljenje kontakta s bitkom, važno je pitanje Heideggera, jer je osvijetlio otuđenost čovjeka od vlastite biti. To pitanje svih pitanja, Fišić uprizorio je u seriji radova koje je nazvao “Vanishing Point”. Implicitno, sam naziv ove serije govori nam o pokretačkoj ideji umjetnika koja stoji iza ovih radova koji čine jedan zaokružen ciklus, a sadržana je u riječi nestajanje. Nestajanje, prolaznost života nešto je što čovjeku ne da mira već stoljećima - piše Diana Ososlija. T.K.
Možda ste propustili...

POD NAZIVOM “CRTAM. STVARI POSTAJU ČUDNE”

Izložba umjetnice Marije Ančić u Galeriji Kulturnog centra Osijek

NOVO IZDANJE ŠKOLSKE KNJIGE "QUINCY JONES: 12 NOTA – O ŽIVOTU I KREATIVNOSTI"

Mudre lekcije velikoga Quincyja Jonesa

Najčitanije iz rubrike