Regija
27. IZLOŽBA VINA SLATINSKOG KRAJA

Šampion Chardonnay Zvonimira Koića, Franji Rogini četiri zlata
Objavljeno 27. ožujka, 2023.
SLATINA



Udruga vinogradara i vinara "Slatinsko vinogorje", uz pokroviteljstvo Grada Slatine i potporu gradske Turističke zajednice, organizirala je 27. izložbu vina slatinskoga kraja s temom "Vino i hrana kao lijek". Izložba je prvi put održana u restoranu Sequoia, gdje su se okupili članovi udruge, proizvođači i ljubitelji vina i domaćih alkoholnih pića, a sve njih pozdravio je novi predsjednik slatinske udruge Josip Doležal. U društvu slatinskih vinara bili su i predstavnici Udruge pčelara Lipa sa svojim slatkim proizvodima te Maja Lazić s ekoproizvodima svoga obrta Organica Vita.

– Svoje poljoprivredne proizvode, uljarice kao što su lan, konoplja, bundeva, prerađujemo u nekoliko grupa finalnih proizvoda, to su hladno prešana ulja, namazi, proteini i čajevi, a danas predstavljam namaze jer oni nekako najbolje idu s vinima – rekla je Maja Lazić i ponudila pripremljene zalogaje.

Na izložbu su dostavljena 43 uzorka vina i domaćih rakija, ali osam je uzoraka eliminirano jer nisu odgovarali ocjenjivačkim kriterijima. U stručnom povjerenstvu bile su Rajka Maravić, Antonija Hanižjar i ravnateljica Tehnološko-inovacijskog centra Virovitica Ivana Nemet kao predsjednica. Enologinja Nemet nije mogla nazočiti izložbi pa se vinarima i vinogradarima obratila dopisom kojim je pojasnila promjenu u načinu ocjenjivanja vina, s dosadašnje metode 20 bodova, koja je "nestala iz upotrebe", na novu metodu 100 bodova, koja je "opće prihvaćeno ocjenjivanje cijelog svijeta". Nemet je time omogućila usklađivanje ocjenjivanja vina u Slatini s ocjenjivanjem u drugim gradovima i na drugim natjecanjima.

Povjerenstvo je zaključilo da devet uzoraka zaslužuje zlatnu plaketu, 17 srebrnu, četiri brončanu i pet priznanja. Šampionom izložbe proglašen je Chardonnay Zvonimira Koića, koji je osvojio 85 bodova, najviše od svih sudionika izložbe.

- Mislim da je za kvalitetu vina najvažnije njegovanje. To je moja strast, pratim vino i održavam ga, od vrenja preko pretakanja do zaštite, a u tome mi pomaže kolega Damir Kufner, iskusni vinar koji me uvodi u taj posao. Mislim da sam to već dovoljno svladao jer ovo je već treća godina kako dobivam zlato. Nedavno sam kupio solidno formiran, prozračan vinograd okrenut prema jugu, s dobrim razmakom redova smjerom sjever-jug, ali vinogradarstvo je obiteljski posao pa se njime bavim od malih nogu. Posljednjih devet godina doista aktivno, jer sada sam u mirovini, pa se mogu posvetiti vinogradu budući da u njemu ima posla cijele godine – ispričao nam je Zvonimir Koić.

Zlatne plakete za kvalitetu primili su još obitelj Bosak za Cuvée FR/CS, obitelj Lukač za vino aronija, Nada Šaponja za graševinu i Zvonimir Perković također za graševinu. Čak četiri zlatne plakete dobio je Franjo Rogina, za rosé, rakiju od jabuke, višnje i travaricu.

– Naslijedio sam vinograd od roditelja, a vinogradarstvom se bavim dvadesetak godina. U početku nisam mnogo znao o tome, ali uz stručnu literaturu i edukaciju ove udruge, pa i upute enologinje Nemet, došlo je do ovih uspjeha. Kombiniram muškat hamburg s malo frankovke pa dobijem rosé, uzgajam i rizling i nekoliko vrsta stolnog grožđa. Svaki dan sam i do tri sata u vinogradu, u njemu uvijek ima posla. Cijenim vino jer znam kako je teško doći do njega i ova priznanja doista mi mnogo znače. U jednu bilježnicu pišem sve što radim, dobro će doći nekome tko nastavi taj posao poslije mene…

Petar Žarković
Možda ste propustili...

HUMANITARNA AKCIJA ZA IVANA MESIĆA

Motosezona počinje u Rajevu Selu 21. travnja

ZAVRŠENA AKCIJA UDVDR-A SLATINA

Pedijatrijskoj ordinaciji uručen CRP analizator

Najčitanije iz rubrike