Regija
UOČI SVIBANJSKOG ROKA

Usvojena je lista prednosti za upis mališana u vrtić
Objavljeno 27. ožujka, 2023.
Uz one uvjetovane zakonom, tu su i dodatne prednosti za situacije poput istog broja bodova
ĐAKOVO



Približno mjesec i pol prije svibanjskog roka za upis djece u pedagošku godinu koja počinje u rujnu, Gradsko vijeće usvojilo je prijedlog odluke o načinu ostvarivanja prednosti pri upisu djece u Dječji vrtić Đakovo (DVĐ), čiji je osnivač Grad.



Zakon o predškolskom odgoju i obrazovanju doživio je lani izmjene i dopune i ustanova se mora uskladiti s tim u smislu liste prednosti.

- U njih su uvrštene nove zakonske prednosti, no za sustav bodovanja za slučajeve gdje se dogodi isti broj bodova trebaju nam dodatne prednosti jer nemamo dovoljno upisnih mjesta za sve, iako osnivač stalno osigurava uvjete za širenje naših kapaciteta. U okviru naših upisnih mjesta baze su uvijek zakonske prednosti, koje i poštujemo bez greške, a dodatne prednosti služe da se unutar zakonskih prednosti s dodatnima situacija poput navedene o istom broju bodova iskristalizira koje će dijete u takvoj situaciji steći prednost pri upisu - kaže ravnateljica Ambra Kordić.

Na popisu prednosti na prvom su mjestu djeca koja do 1. travnja tekuće godine navrše četiri godine života, a druga se odnosi na djecu koja imaju prebivalište na području grada Đakova. Slijede djeca koja imaju boravište na području grada, pa djeca roditelja invalida Domovinskog rata, a potom djeca što su ostvarila pravo na socijalnu uslugu smještaja u udomiteljskim obiteljima, djeca samohranih roditelja i djeca jednoroditeljskih obitelji. Slijede djeca zaposlenih roditelja ili roditelja koji se obrazuju – pohađaju srednju školu i/ili su redoviti studenti, pa djeca roditelja koji primaju doplatak za djecu ili roditelja korisnika ZMN-a. Na devetom je mjestu prednost koju ostvaruju djeca iz obitelji s troje ili više djece (ukupan broj djece u odnosnoj obitelji; uzdržavano dijete i sva maloljetna djeca). Slijede djeca u obitelji s dvoje djece u dobi do 8 godina starosti, a potom djeca čiji brat/sestra pohađaju redoviti program DV-a Đakovo, pa djeca koja su prethodne pedagoške godine pohađala redoviti program DVĐ-a, ali su ispisana zbog zdravstvenih razloga.

Slijede djeca čiji je roditelj djelatnik DVĐ-a, pa djeca s teškoćama u razvoju i kroničnim bolestima, djeca osoba s invaliditetom upisanih u Registar osoba s invaliditetom, potom djeca čiji je brat/sestra dijete s težim teškoćama u razvoju. U područnim objektima u prigradskim naseljima prednost imaju djeca s prebivalištem u prigradskom naselju.

Suzana Župan
U redovitom programu oko 360 djece
- Krajem travnja, početkom svibnja, objavit ćemo na vratima svih naših kuća i na webu poziv za upis, a nudimo i potrebnu pomoć i tehničku potporu. Mi ne odabiremo koje će dijete biti upisano, već provodimo postupak upisa, zbrajamo dokumentaciju, gledamo je li dokazana svaka navedena prednost djeteta i nastaje redovita lista s redom prednosti - kaže Kordić.

U redovitom programu sada je oko 360 djece u 19 skupina. Uz dogradnju Vile, Grad je ishodio nepovratnih 1,7 milijuna eura i za gradnju vrtića Sjever s četiri skupine, dok će ih u dograđenoj Vili biti još šest. U programu predškole gotovo je 200 mališana, uključujući grad, prigradska naselja i susjedne općine.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike