Svijet
RASPOREĐIVANJE TAKTIČKOG ORUŽJA U BJELORUSIJI

SAD: Nema naznaka da će Rusija uporabiti nuklearno oružje
Objavljeno 27. ožujka, 2023.

Rusija je uzela Bjelorusiju za "nuklearnog taoca", rekla je Ukrajina u nedjelju nakon što je predsjednik Vladimir Putin najavio raspoređivanje "taktičkog" nuklearnog oružja na teritoriju svoje saveznice.



Tajnik ukrajinskog Vijeća sigurnosti Oleksij Danilov smatra da je ta odluka "korak prema unutarnjoj destabilizaciji zemlje". Najava ruskog predsjednika "maksimizira razinu negativne percepcije i javnog odbacivanja Rusije i Putina u bjeloruskom društvu", dodao je Danilov.



Putin je izjavio u subotu da će Moskva rasporediti "taktičko" nuklearno oružje na području svoje saveznice Bjelorusije. "U tome nema ništa neobično: Sjedinjene Države rade to već desetljećima. Odavno raspoređuju taktičko nuklearno oružje na teritoriju svojih saveznika", rekao je Putin u razgovoru za rusku televiziju. "Dogovorili smo se da ćemo učiniti isto", dodao je, rekavši da ima pristanak Minska.



Iako Bjelorusija ne sudjeluje izravno u sukobu u Ukrajini, Moskva se koristila njezinim teritorijem za pokretanje ofenzive na Kijev prošle godine i za izvođenje napada, tvrde ukrajinske vlasti. Prema Putinovim riječima, odluka o raspoređivanju "taktičkog" oružja u Bjelorusiji potaknuta je spremnošću Londona da pošalje Ukrajini oružje s osiromašenim uranijem, o čemu je nedavno govorila britanska dužnosnica. Putin je zaprijetio da će posegnuti za istom vrstom streljiva ako ga Kijev dobije. "Rusija, dakako, ima čime uzvratiti. Imamo, bez pretjerivanja, stotine tisuća takvih granata. Zasad se nećemo koristiti njima", rekao je ruski predsjednik.



Američko ministarstvo obrane nakon tih je Putinovih najava priopćilo kako nema naznaka da se Rusija sprema upotrijebiti nuklearno oružje. "Vidjeli smo izvješća o ruskoj objavi i nastavit ćemo pratiti ovu situaciju", stoji u pisanoj izjavi ureda za medije ministarstva obrane. "Nismo vidjeli ni jedan razlog za prilagodbu našeg vlastitog strateškog nuklearnog stava ni bilo kakve naznake da se Rusija priprema iskoristiti nuklearno oružje. Ostajemo predani kolektivnoj obrani NATO saveza."



Britansko ministarstvo obrane objavilo je kako je Rusija nakon dvotjedne stanke upotrijebila 71 iransku “kamikaza bespilotnu letjelicu” protiv ukrajinskih ciljeva, što upućuje na to da je Moskva dobila nove dronove od Irana za svoj rat u Ukrajini. Vjeruje se da postoje dvije lokacije za lansiranje dronova: iz ruske Brjanske oblasti u sjeveroistočni dio Ukrajine i iz Krasnodarskog kraja u istočni dio susjedne zemlje. “Ovo Rusiji omogućuje fleksibilnost u gađanju širokog sektora Ukrajine i smanjuje trajanje leta do ciljeva na sjeveru Ukrajine”, stoji u objavi. H/D.Pav.
PUTIN: NEMA VOJNOG SAVEZA S KINOM
Rusija i Kina ne osnivaju vojni savez niti kriju išta vezano uz njihovu vojnu suradnju, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za državnu televiziju u nedjelju. Ruski predsjednik također je rekao da zapadne sile pokušavaju stvoriti globalnije saveze, optuživši Sjedinjene Američke Države i NATO da počinju graditi novu “osovinu”, koja sliči savezu Njemačke, Italije i Japana u Drugom svjetskom ratu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike