Zdravlje
INICIJATIVA: DIGITALNO ZDRAVLJE

Usluge za poboljšanje zdravstvene zaštite
Objavljeno 27. ožujka, 2023.
Medicinska poduzeća također su se uključila u prevencijuili liječenje ozbiljnih zdravstenih bolesti poput raka

Uz rastući fokus na digitalno zdravlje i nosive uređaje, femtech start-upovi i etablirane tvrtke nastavit će razvijati nove proizvode i usluge za poboljšanje zdravlja žena u 2023. Mnoštvo aplikacija i tehnoloških tvrtki pojavilo se u posljednjem desetljeću kako bi odgovorile na potrebe žena, uključujući praćenje menstruacije i plodnosti te nude rješenja za trudnoću, dojenje i menopauzu. Novoosnovana medicinska poduzeća također su se uključila u prevenciju ili liječenje ozbiljnih zdravstvenih bolesti poput raka. Osim toga, femtech bi se mogao više usredotočiti na privatnost i sigurnost podataka te učiniti proizvode pristupačnijim i inkluzivnijim za različite skupine žena. Očekuje se da će rastuća prevalencija zaraznih i kroničnih bolesti među velikim brojem žena dati pozitivan poticaj potražnji za učinkovitim tretmanima, utirući put za rast femtech tržišta između 2019. i 2025.Genetski markeri


Promjene na tržištu ubrzavaju potražnju za uređajima i rješenjima usmjerenim na poboljšanje životnog ciklusa žena, nudeći im sigurnost mirnog života bez bolesti. Invitae (NVTA) pruža genetske testove za mnoge bolesti, ‘uključujući nasljedni rak, kardiologiju, neurologiju, pedijatriju, onkologiju, metaboličke poremećaje i rijetke bolesti‘. Invitae je također nedavno završio akviziciju tvrtke Archer DX, koja je razvila tretmane za "preciznu onkologiju". Archerova platforma Stratafide sposobna je detektirati promjene DNK koje mogu pomoći liječnicima da prepišu bolje tretmane za oboljele od raka. FDA je Stratafideu dodijelila status revolucionarnog liječenja.

Myriad Genetics (MYGN) na odgovarajući način nudi mnoge genomske testove koji mogu pomoći pacijentima i liječnicima u traženju genetskih markera za sve, od raka dojke do depresije, artritisa i više. Medicinska zajednica vjeruje u moć genetskog testiranja, a Američko društvo kirurga dojke sada preporučuje genetsko testiranje za sve pacijentice s rakom dojke.

Ava je za žene koje pokušavaju zatrudnjeti i žele maksimalno povećati svoje šanse za začeće, kao i za žene koje žele bolje upoznati svoje tijelo i ciklus. Ava je senzorna narukvica koja se nosi noću. Mjeri devet fizioloških parametara i tako točno i prikladno predviđa ženinu sljedeću plodnost i ovulaciju. Jedinstveno, pokazalo se da Ava detektira prosječno 5,3 plodna dana po ciklusu s 89 % točnosti. Godinu dana je podvrgnut kliničkim ispitivanjima u Sveučilišnoj bolnici u Zürichu, a prvi rezultati objavljeni su u recenziranom časopisu Scientific Reports.

Prenatalna skrb


Tvrtka Bloomlife razvija rješenja za prenatalnu skrb namijenjena poboljšanju zdravlja majki i beba. Rješenja tvrtke kombiniraju nosive uređaje za trudnoću s analitikom podataka kako bi umirile mame i pružile liječnicima točnije podatke za ranije predviđanje i liječenje komplikacija u trudnoći. Jedinstveno, njihov nosivi senzor lagani je flaster koji neinvazivno prati važne zdravstvene parametre mame i bebe tijekom cijele trudnoće (npr. pokrete fetusa, otkucaje fetalnog srca, kontrakcije, zdravlje majke). Uređaj se povezuje s aplikacijom za pametni telefon i analitikom u oblaku temeljenom na poslužitelju, omogućujući pružateljima usluga upravljanje zdravljem stanovništva.

Vrijeme će pokazati hoće li se koncept femtecha održati u budućnosti ili će proizvodi i usluge koji se trenutačno označavaju kao femtech odbaciti taj nadimak i zauzeti mjesto koje im pripada u mainstreamu potrošački orijentiranih rješenja za stil života. Ali s obzirom na projekcije, tržište femtecha, kako je trenutačno okarakterizirano, eksponencijalno će rasti tijekom sljedećih nekoliko godina, a do 2027. vrijednost femtech tvrtki na globalnoj razini premašit će 60 milijardi dolara, što izgleda vrlo privlačno. Vjerojatno ćemo vidjeti širu ponudu proizvoda kako ulaganja u inovacije u zdravlje i dobrobit žena nastavljaju rasti.

Jasminka Knežević
Možda ste propustili...

TEST: PHILIPS SONICARE PROTECTIVECLEAN

Savršeno čisti i bjelji zubi na nježan način

CIMET DJELUJE PROTUUPALNO I ANTIALERGIJSKI

Zimski kralj začina izuzetno je ljekovit

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NUTRICIONIZAM : PREPUNO VITAMINA

Uvedite zeleno lisnato povrće u svakodnevnu prehranu

2

STUDIJA: BLAGODATI TJELESNE AKTIVNOSTI

Zdravlje kostiju i zglobova utječe na sve u našem tijelu

3

TEST: PHILIPS SONICARE PROTECTIVECLEAN

Savršeno čisti i bjelji zubi na nježan način