Osijek
JAVNOZDRAVSTVENA KAMPANJA DAN NARCISA

Ukazali na važnost prevencije i ranog otkrivanja raka dojke
Objavljeno 25. ožujka, 2023.

Zahvaljujući ekspertnom timu osječkog Kliničkog bolničkog centra, žene s dijagnozom raka dojke danas ne moraju odlaziti kod više različitih stručnjaka te je isključivo na njima žele li potencijalni problem prepoznati na vrijeme ili će se bojati istine, poručila je u subotu u povodu tradicionalne javnozdravstvene kampanje Dan narcisa predsjednica Mammae kluba Osijek, Katica Andraši.


Taj je klub, zajednos s Nastavnim zavodom za javno zdravstvo Osječko-baranjske županije, u suradnji s KBC-om Osijek, DZ-om Osječko-baranjske županije, Medicinskom školom, ILCO-Osijek, CroMSIC-om Osijek, Studentskom sekcijom za ginekologiju i opstetriciju Medicinskog fakulteta u Osijeku, predstavnicima Grada i Županije, i ovoga proljeća na Trgu Ante Starčevića podjelom cvjetova narcisa i edukativnih materijala ukazivao na važnost prevencije raka dojek, najčešće zloćudne bolesti u Republici Hrvatskoj.

Klub žena Mammae Osijek dragovoljna je, neprofitna, humanitarna udruga za pomoć ženama oboljelim na dojci. Djeluje gotovo 30 godina s jednim fundamentalnim ciljem - upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Na to je u subotu još jednom ukazala Katica Andraši, predsjednica Mammae kluba Osijek.

- Trebamo brinuti o svome zdravlju, zato smo ovdje svake godine, a s medijima je još lakše doći do cilja. Ako brinemo o svome zdravlju, ako nešto sumnjivo uočimo, struka je tu, medicina napreduje i imamo sreće da živimo u ovo vrijeme, jer oni prije nas nisu imali današnje mogućnosti. Isti su nam ciljevi, samo su osobe druge, generacije nažalost odlaze, no naš osječki KBC konačno nam je podario tim za dojku, što znači da žene s dijagnozom raka dojke ne moraju odlaziti kod više različitih stručnjaka, oni su tu, na jednom mjestu, i zaista nam skraćuju put, a na nama je želimo li potencjalni problem prepoznati na vrijeme ili ćemo se bojati istine - poručila je Andraši.

Nikola Kraljik, dr. med., spec. javnog zdravstva i županijski koordinator navedenog programa iskoristio je prigodu kako bi obavijestio naše sugrađane da je 21. ožujka počeo 8. ciklus pozivanja u Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, koji će trajati od 2023. do 2025. godine. Pozivaju se žene u dobi od 50 do 69 godina, koje će kao i svih ovih godina dobiti na kućni adresu kuvertu s pozivnim pismom na besplatnu mamografiju, kupovnicom i edukativnom brošurom. Program probira, napominje Kraljik, namijenjen je osobama koje nemaju znakova (simptoma) bolesti.

- Već gotovo 30 godina, od samih početaka kada su pripremani nacionalni programi prevencije, Mammae klub i Liga protiv raka, kako Hrvatske, tako i Grada Osijeka, bili su jezgra građana koja je prepoznala da se samo prevencijom i ranim otrkivanjem raka dojke može pridonijeti zdravlju žena i generalno stanovništva. Žene su u fokusu, one su majke, nositeljice obitelji koje usto moraju biti i djelatnice, od pamtivijeka su opterećene u društvenoj zajednici, dati im mogućnost da rano otkriju bolest kako bi funkcionirale punom kvalitetom života u svojoj obitelji ili na radnom mjestu znači da smo kvalitetno i bogato društvo. Važno je stoga prenosti poruku da žene moraju preuzeti odgovornost i biti svjesne da nas samo moraju slijediti u onome što im govorimo, a to je da redovito odlaze na sve preventivne preglede koje nudimo, a poglavito preglede dojki - poručio je je Kraljik.

Danu narcisa odazvao se i gradonačelnik Osijeka Ivan Radić, koji je također pozvao naše sugrađanke da se redovito odazivaju preventivnim pregledima.

- Važno je odazivati se ovakvim akcijama jer je upravo zahvaljujući njima posljednjih godina smanjena smrtnost od raka dojke. Nastaviti ćemo stoga Dan narcisa i sve slične akcije podražavati i ubuduće. Grad Osijek pokrovitelj je ove akcije, ali i brojnih drugih te za udruge na godišnjoj razini izdvaja 336.000 eura - rekao je Radić.

Rak dojke vodeće je sijelo raka kod žena u Osječko-baranjskoj županiji, Hrvatskoj, ali i svijetu. Trećina oboljelih umire zbog otkrivanja bolesti u uznapredovaloj fazi, stoga je od iznimne važnosti prevencija i rana dijagnoza, kada su mogućnosti za izlječenje jako velike. Stoga su žene pozvane da se odazovu na besplatnu mamografiju, a one koje su ju već obavile prije nego što su pozvane, neka jave taj podatak u NZJZ.I.Alilović

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike