Sport
POČINJE NOVA EUROPSKA AVANTURA

Favoriti smo, ne bježimo od te uloge i idemo to potvrditi
Objavljeno 25. ožujka, 2023.
Hrvatska kvalifikacije za Euro otvara večeras s Walesom u Splitu (20.45)

Odbrojavanje je završilo, večeras počinje novi natjecateljski ciklus hrvatske nogometne reprezentacije. Vjerujemo jednako uspješan kao što su Vatreni godinama uspješni.



Na splitskom Poljudu od 20.45 hrvatski nogometaši igraju s Walesom prvu utakmicu kvalifikacija za odlazak na Europsko prvenstvo 2024. u Njemačkoj. Ovo je prva utakmica Hrvatske nakon osvajanja bronce na Svjetskom prvenstvu krajem prošle godine u Kataru, možda i posljednja koju Luka Modrić u kockastom dresu igra u Splitu, koji je spreman napraviti spektakl za treću momčad svijeta. Ulaznice su rasprodane, HNS najavljuje show uoči susreta te spektakularnu koreografiju na tribinama. Kako se na tribine Poljuda kad igra reprezentacija nakon dugo vremena, navodno, vraća i Torcida samo da "spektakl" ne ode u nekom drugom, krivom smjeru.

Favoriti smo!


Velšani na Poljud stižu nakon smjene generacije i odlaska iz nacionalnog tima najboljeg nogometaša kojeg su ikada imali - Garetha Balea. Na papiru su potpuni autsajderi, no jedno je papir, drugo teren.

- Favoriti smo i od toga ne bježimo. Želimo uvijek dobre rezultate i pobjede, iako večeras igramo protiv reprezentacije koja ima velike ambicije. U našoj momčadi nema nekih velikih promjena u odnosu prema Svjetskom prvenstvu. Nećemo puno mijenjati, nastavit ćemo ono što je bilo u Kataru. Imali smo pet dana vremena, pa smo uspjeli i napraviti nešto. Stanje igrača je sjajno, a rekao sam im i da su ovo utakmice u kojima se može puno izgubiti. Za mene je ogled s Velšanima jako, jako važan. Znamo da ne smijemo kiksati. Wales ima nekoliko jako dobrih mladih igrača, moramo se paziti kontranapada, imaju brze igrače koji nam mogu biti opasnost. Moramo igrati svoju igru i odvesti utakmicu u našem smjeru. Očekujem pobjedu, ali tešku utakmicu. Morat ćemo osvojiti 18 bodova za prvo ili drugo mjesto u našoj skupini. Kako ćemo ih osvojiti - ne znam, ali morat ćemo, najavio je izbornik Vatrenih Zlatko Dalić, koji ipak ima manjih problema u kadru. Bruno Petković zbog ozljede nije trenirao s prvom momčadi i gotovo sigurno neće biti u kombinacijama za utakmicu s Walesom, a vratar Ivica Ivušić je zbog viroze napustio reprezentaciju.

- Svi koji su igrali do kraja Svjetskog prvenstva imali su problema. Moramo ih prebroditi, imamo kvalitetnu reprezentaciju. Mislimo da možemo u ove dvije utakmice, prvo s Walesom, a onda i Turskom izvući maksimum, sačuvati se od prevelike potrošnje, a da rezultat ne pati, objašnjavao je Dalić te spomenuo nekoliko naših igrača.

- Ivan Perišić jedan je od naših najboljih igrača. U svakom trenu daje svoj maksimum. Što god treba, on će odigrati i ja od njega puno očekujem. Koliko sam ja tu, on je najviše puta okrenuo utakmicu, zabio ili asistirao za gol. U klubu igra nešto drukčije, ali jako je važan za Hrvatsku. Na desnom krilu smo rotirali i svaki put smo pogodili. Mislim da nećemo pogriješiti što god da napravimo. Treba nam igrač koji će više ući u priliku, u sredinu. Livaja neće igrati jer je to Split, nego jer to zaslužuje. On je igrač koji može zadržati loptu i u dobroj je formi, dodao je hrvatski izbornik koji kreće s Hrvatskom na put prema još jednom velikom natjecanju.

Važno je dobro otvoriti


Uz izbornika utakmicu s Velšanima je najavio i kapetan Luka Modrić, koji je u Split stigao u jeku nagađanja gdje nastavlja karijeru. Hoće li ostati u Real Madridu ili se odazvati šeicima i za brdo milijuna dolara otići u Saudijsku Arabiju.

- Nisam se čuo s Ronaldom. Što da vam kažem? U Realu sebi postajem dosadan. Želja mi je ostati u Madridu, ovo drugo su nagađanja i pisanja. Znam da vi nešto morate pisati i ja ne mogu na to utjecati. Mogu samo reći da mi je želja ostati u Realu.

I onda se kapetan okrenuo reprezentaciji.

- Sto posto smo fokusirani. Važno je otvoriti kvalifikacije na pravi način. Očekujemo pobjedu pred domaćim navijačima i da ćemo pred njima pokazati pravu igru. Walesu je hendikep jer je ostao bez Balea i još nekih igrača. No, možda je to i pozitivna stvar za njih. Morat će biti kompaktniji i više raditi kao ekipa, uvijek želimo riješiti kvalifikacije prije zadnjeg kola, no nekako se uvijek dogodi pad. Wales i Turska su nam najveći konkurenti u skupini. Prvo se trebamo fokusirati na Wales, želimo pobijediti, a onda možemo sa samopouzdanjem i vjerom otići na Tursku.

O šansama Hrvatske za odlazak na Euro mnogi kažu - one su stopostotne, pa tko može biti ispred njih u skupini D. No Hrvatskoj nije lagano protiv nikoga igrati, jer protiv Vatrenih svi kao da imaju motiv više.

- Sami smo krivi jer su svi motivirani protiv nas. Postavili smo visoke standarde u posljednjih pet godina. Sve momčadi nas gledaju drukčije, žele odigrati najbolje moguće. Baš zato mi moramo biti još bolji i još veće zajedništvo pokazati. To zajedništvo je važno, znate, moji suigrači me čine boljima, bez njih ne bih mogao ostvariti ništa - zaključio je Modrić.

Wales nije neopasan, ali ako Hrvatska bude u svom izdanju, onda prva tri boda u ovim kvalifikacijama sigurno ostaju na Poljudu.

Ivana Liović
Luka Modrić

kapetan Hrvatske

Je li utakmica s Walesom posljednja koju ću odigrati za Hrvatsku na Poljudu? Imam osjećaj kao da želite da što prije odem, toliko me pitate ta pitanja. Tu sam do Lige nacija i onda ću odlučiti. Što se tiče Reala, on ne uvjetuje moje igranje u reprezentaciji. Kratko i jasno - ne.

Sudi Portugalac
Subotnju utakmicu na Poljudu sudi Portugalac João Pinheiro, pomoćnici su mu Bruno Jesus i Luciano Maia, a u VAR sobi su Tiago Martins i Luis Godinho. Hrvatska i Wales s centra kreću u 20.45, a prijenos utakmice je na Novoj TV. Uvodna studijska emisija počinje u 20 sati, a gosti voditelja Saše Lugonjića bit će dvojac Osječana, Aljoša Vojnović i bivši reprezentativac Jurica Vranješ.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike