Novosti
VRŠNJAČKO NASILJE U SLAVONSKOM BRODU

Učenicu petog razreda istukli i ozlijedili vršnjaci
Objavljeno 25. ožujka, 2023.
Djevojčica je zatražila liječničku pomoć, a bolnica je o tome obavijestila policiju

Brodsko-posavska policija istražuje slučaj nasilja u slavonskobrodskoj osnovnoj školi gdje su njezini vršnjaci prije desetak dana premlatili i lakše ozlijedili učenicu petog razreda.



"Policija je odmah postupila po primanju dojave i istraga je u tijeku", rekla je u petak Hini policijska glasnogovornica Kata Nujić i navela kako, zbog utvrđivanja svih detalja i činjenice da su istragom obuhvaćene maloljetne osobe, o okolnostima ovog događaja zasad ne žele izlaziti u javnost, pa tako ni tko ga je i kada prijavio. Ministarstvo obrazovanja zatražilo je očitovanje Osnovne škole "Blaž Tadijanović" o slučaju od 14. ožujka kada su djevojčicu petog razreda, navodno romske nacionalnosti, premlatili njezini školski vršnjaci, nakon čega je zbrinuta u bolnici. Iz slavonskobrodske bolnice potvrdili su da je djevojčica u pratnji majke tada zatražila liječničku pomoć, a utvrđene su joj lakše ozljede, zbog čega su o tome iz bolnice obavijestili policiju.

Ravnateljica škole Sanja Spajić je za HRT izjavila da je škola na slučaj reagirala promptno te da ne želi govoriti o detaljima s obzirom na to da se i dalje vode razgovori. "Postupamo po protokolu o postupanju u slučaju nasilja, ali još uvijek nije cijeli proces završen", naglasila je.

Na novi slučaj vršnjačkog nasilja stigle su reakcije iz SDP-a Brodsko-posavske županije te ogranka Socijaldemokrata Osječko-baranjske županije. Obje stranke najoštrije osuđuju slučaj, a iz SDP-a podsjećaju kako statistika upozorava da je svako četvrto dijete u Hrvatskoj žrtva vršnjačkog nasilja u školi. "Škola je dužna poduzeti sve mjere da zaustavi nasilje i da utvrdi sve okolnosti vezane uz njega, a djetetu žrtvi pružiti punu podršku", ističu iz SDP-a.

Zastupnica Socijaldemokrata Romana Nikolić navodi i da su romska djeca često žrtve govora i zločina iz mržnje, "što je nažalost posljedica ukorijenjenih predrasuda prema romskoj zajednici".

Dijana Pavlović
RAVNATELJICA ŠKOLE U MEDULINU PROPUSTILA PRIJAVITI NASILJE
Ravnateljica medulinske osnovne škole optužena je zbog kaznenog djela neprovođenja odluke za zaštitu dobrobiti djeteta, jer “relevantne osobe i službe” nije obavijestila o vršnjačkom nasilju koje se dogodilo u veljači prošle godine. Pulsko tužiteljstvo je, ne otkrivajući identitet i pojedinosti, priopćilo da je protiv 52-godišnje hrvatske državljanke pred Općinskim sudom u Puli podignuta optužnica “zbog počinjenog kaznenog djela neprovođenja odluke za zaštitu dobrobiti djeteta i drugih ranjivih skupina odnosno postupanje protivno pravilima struke”. Terete ju da je kazneno djelo počinila iz nehaja, za što je predviđena kazna do najviše godine dana zatvora. Neslužbeno se doznaje kako je riječ o slučaju koji se dogodilo na školskom igralištu kada je učenik ozlijeđen u napadu drugih učenika. Ravnateljica Emanuela Pinzan Chiavalon lani je opovrgnula napise medija koji su naveli kako nije poduzela sve mjere te da je navodno pokušala zataškati slučaj.

Možda ste propustili...

RAST ZA 12,2 POSTO U ODNOSU PREMA SIJEČNJU 2023.

Prosječna plaća u Zagrebu 1409 eura

VLADA ODREDILA NAJVIŠE MALOPRODAJNE CIJENE GORIVA

Benzin skuplji dva centa

ZAHTJEV ZA RASTEREĆENJE

Frizeri: Smanjite nam PDV na 13 posto

Najčitanije iz rubrike