Novosti
IZMJENE ZAKONA O PREKRŠAJIMA PROTIV JAVNOG REDA I MIRA

U pripremi su mnogo veće kazne za skitnju, prostituciju i isticanje nacističkih simbola
Objavljeno 25. ožujka, 2023.

Ministarstvo unutarnjih poslova planira izmijeniti Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira kojim će se izmijeniti iznos kazni za određene prekršaje. Naime, kako navodi MUP, Zakon o prekršajima protiv javnog reda i mira izmijenjen je prošle godine, kada su iznosi kazni, koji su bili izraženi u njemačkim markama, zamijenjeni iznosima izraženim u euru, ali je i prije te izmjene bilo vidljivo da visina kazni ne može zadovoljiti svrhu prekršajno-pravnih sankcija.



Izmjene zakona stoga su potrebne kako bi se "propisale novčane kazne koje će biti primjerene i prilagođene zahtjevima vremena, odnosno visina kojih će biti odvraćajući element za daljnje činjenje prekršaja propisanih ovim zakonom i koje će imati opći preventivni učinak, dok će na počinitelja prekršaja djelovati na način da ubuduće ne čini takve prekršaje".

Sudeći prema toj najavi, novčane kazne za prekršaje protiv javnog reda i mira, među kojima su i odavanje prostituciji, isticanje nacističkih simbola, prosjačenje i skitnja te davanje alkohola maloljetnicima, a koje su sada od 20 do 170 eura, znatno će se povećati.

Neprimjerenost kazni posebno dolazi do izražaja kod prekršaja gdje je kao sankcija predviđena i kazna zatvora, jer se uočava veliki nerazmjer između propisane kazne u odnosu na mogućnost izricanja kazne zatvora. Naime, kazna zatvora je sama po sebi teža vrsta sankcije i predviđena je za "teže" prekršaje, pa bi zbog tog razloga i novčane kazne u tim prekršajima trebale biti propisane u većim iznosima, ističu u MUP-u. Podsjeća se da preniski iznosi kazni dodatno dolaze do izražaja kada se prekršitelja uhićuje i dovodi na sud, na temelju čega se primjenom Prekršajnog zakona izrečena novčana kazna umanjuje za uračunani svaki započeti dan uhićenja za 39,82 eura.

Na najavu izmjena Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira reagirala je udruga LET, koja smatra da je ovo prilika i da se pojmovi "prostitucija" i "prostitutke" u tom pravnom propisu zamijene pojmovima "seksualni rad" odnosno "seksualne radnice/ci". Pojam "prostitucija" vrijednosno je prihvaćen kao negativan i upućuje na stigmatizaciju osoba koje se bave seksualnim radom. S druge, pak, strane pojam "seksualni rad" vrijednosno je neutralan te ne povećava stigmatizaciju osoba koje se njime bave, navode u toj udruzi. Nadalje, LET zagovara dekriminalizaciju seksualnog rada te smatra da bi se kazne za bavljenje seksualnim radom trebale izuzeti iz samog zakona.

D.Pavlović
Možda ste propustili...