Kultura
25. FESTIVAL DIONIZ U ĐAKOVU

Sto mladih kazalištaraca iz zemlje i iz inozemstva
Objavljeno 25. ožujka, 2023.
Trima kazališnim performansima u četvrtak je otvoren, kazališnom predstavom "Ne mo‘š pobjeć‘ od nedjelje" u ponedjeljak, 27. ožujka, bit će zatvoren, a u međuvremenu će se na pozornici Centra za kulturu nizati osam prezentacija i predstava diplomanada osječkog Kulturnog centra - mogao bi glasiti rezime u Đakovu preksinoć otvorenog 15. Međunarodnog festivala kazališnih akademija Dioniz. Organizator, Akademija za umjetnost i kulturu u Osijeku, uz partnere u projektu, Grad Đakovo i njegov Centar za kulturu, ove su godine okupili oko stotinu studenata kazališnih akademija iz Zagreba, Splita, Sarajeva, s Cetinja, iz Linza, Kluža i Skopja te, dakako, iz Osijeka. Dioniz je otvorio gradonačelnik Đakova i saborski zastupnik Marin Mandarić uputivši riječi dobrodošlice, a moderatori programa otvorenja Festivala bili su mladi studenti AUKOS-a Ana Ilakovac i Stjepan Bešlić, oboje rođeni Đakovčani. Prodekan za studijske programe osječke Akademije Alen Biskupović naglasio je kako s Festivalom ima posebnu vezu, jer je i on prije 15 godina počeo raditi na ondašnjoj Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Prvi zadatak, kako je rekao, bilo je sudjelovanje u početnom Dionizu.

- Da mi je tada netko rekao da ćemo izdržati 15 godina i kroz njih imati sjajne, divne goste, da ćemo zadržati sjajne partnere kao što je Grad Đakovo i zadržati podršku naše institucije, profesora, studenata, administrativnog i tehničkog osoblja i da ćemo imati vjernu publiku, jednostavno mu ne bih vjerovao. No svi smo dokazali da smo napravili tradiciju koja traje 15 godina - rekao je prodekan Biskupović, zaključivši kako je stvoren i očuvan iznimno vrijedan, važan i zanimljiv festival.

- Mislim da smo u ovih 15 godina ispunili sve ciljeve i da ih kontinuirano nadograđujemo. Ono temeljno što smo si zadali: da kazališna umjetnost iziđe iz akademski zatvorenog prostora i uđe u zajednicu kulturnog prostora gradova i regije te da premostimo jezičnu barijeru je i ostvareno - poručio je prodekan osječke Akademije.

Mandarić je poručio kako mu je iznimno drago što se u Đakovu petnaesti put održava Dioniz i što se on uspio ukorijeniti u srcu Slavonije. "Đakovo je grad ljudi velika srca", rekao je gradonačelnik, te zaključio da su to osjetile generacije studenata i profesora koji već desetljeće i pol dolaze u Đakovo na ovaj festival. Naš grad, poručio je gradonačelnik, snažno se opredijelio za ulaganje u umjetnost i kulturu.

Umjetnički voditelj 15. Dioniza Domagoj Mrkonjić na kraju je poručio kako on nije čovjek koji voli javne govore, nego čovjek koji voli javne izvedbe. U tom smislu program svečanog otvorenja studenti AUKOS-a začinili su izvedbom triju performansa.

Festival će biti zatvoren u ponedjeljak navečer, u 19 sati, dramom “Ne mo’š pobjeć’ od nedjelje”; tekst je to Tene Štivičić praizveden 1999., a bit će održan i koncert. S. Župan
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike