Crna kronika
ODLUKA VISOKOG KAZNENOG SUDA

Potvrđena presuda Brnadi za ubojstvo žene, ide na liječenje, bio je neubrojiv
Objavljeno 25. ožujka, 2023.

Nakon što je u listopadu prošle godine Roman Brnada (38) proglašen na Županijskom sudu u Rijeci krivim za teško ubojstvo 68-godišnje Darinke Krivec, i poslan na prisilno liječenje u psihijatrijsku ustanovu, istu je presudu potvrdio i Visoki kazneni sud. Brutalno ubojstvo koje je zgrozilo Riječane, Brnada je počinio u neubrojivom stanju. Zbog toga nije završio u zatvoru, nego je na prisilnom liječenju.



Na suđenju u Rijeci sudsko vijeće je utvrdilo nakon provedene rasprave i saslušanja sudskih vještaka da je Brnada ubojstvo počinio u neubrojivu stanju zbog psihopatološkog poremećaja, bolesti oštećenja mozga te sklonosti zlouporabe psihoaktivnih tvari i konzumacije alkohola. U tim okolnostima nije mogao shvatiti značenje svojih djela, pa je osuđen na prisilni smještaj u psihijatrijsku ustanovu na razdoblje od šest mjeseci. U obrazloženju presude istaknuto je kako će struka nakon isteka tog razdoblja preispitati Brnadino stanje te odlučiti koliko će trajati psihijatrijsko liječenje.

- Županijski sud u Rijeci pravilno je utvrdio da su se u iznenadnom napadu optuženika na žrtvu koja je mirno sjedila za stolom ugostiteljskog objekta i to gušenjem, potom guranjem šaka u usta i naposljetku skakanjem po njezinoj glavi ostvarila sva bitna obilježja protupravnog djela teškog ubojstva počinjenog na okrutan način. Žrtvi nisu mogle pomoći ni tri mlađe muške osobe koje su tom prilikom bile u objektu. Psihijatrijskim vještačenjem utvrđene su psihičke smetnje zbog kojih je optuženik u vrijeme počinjenja djela bio neubrojiv. Optuženiku je izrečen prisilni smještaj u psihijatrijsku ustanovu u trajanju od šest mjeseci, sukladno odredbama Zakona o kaznenom postupku. Daljnje postupanje provodi se prema odredbama Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama.

Brnada je nakon ubojstva pobjegao iz kafića, a nakon nekoliko sati viđen je kako se kreće gol ulicama Rijeke, poslije čega se predao policiji. Nakon tri dana i ispitivanja u nadležnom državnom odvjetništvu, prebačen je u bolnicu za osobe lišene slobode. Na suđenju se branio šutnjom, a nakon izricanja presude rekao je: "Da sam tada bio koliko-toliko pri sebi, ja bih uzeo bocu i sam je sebi razbio o glavu"...

Brnada je dugo vremena živio u Osijeku, gdje je kao ulični pjevač izvodio duhovne pjesme na središnjem Trgu Ante Starčevića. M.Bugarić
Najčitanije iz rubrike