Magazin
DORIS PACK NJEMAČKA POLITIČARKA

Putin nije vjerovao da će EU ostati zajedno
Objavljeno 25. ožujka, 2023.

Gošća Intervjua tjedna Media servisa bila je ugledna njemačka političarka i bivša zastupnica Europskog parlamenta Doris Pack. U razgovoru s Andreom Marić komentirala je brojne aktualne teme kako u Hrvatskoj, tako i u svijetu. Pack je u Zagreb stigla u povodu dodjele prvog počasnog doktorata Sveučilišta VERN’.



Na upit je li moguće uspoređivati rusku agresiju na Ukrajinu s agresijom koju je Srbija počinila nad Hrvatskom, Pack je odgovorila:

- Ne mislim da se previše može uspoređivati, ali mislim da su pozadine slične. Rusija želi obnoviti SSSR i uništiti ukrajinsku naciju. U ranim 90-ima i Srbi su to isto htjeli napraviti, da zadrže Jugoslaviju, odnosno teritorij, i htjeli su stvoriti veliku Srbiju.

Pack je izrazila žaljenje što Hrvatska 90-ih nije dobila pomoć i podršku međunarodne zajednice kao Ukrajina danas. Što se tiče pomoći koju nudi NATO i EU, Pack kaže da se uvijek može bolje i više, ali napominje:

- Mislim da je sjajno što se dogodilo jer sam sigurna da Putin nije vjerovao da će EU ostati zajedno. On je sigurno ostao zatečen kad je vidio da smo u ovom trenutku svi na strani Ukrajine, svi smo ujedinjeni. Sve dosadašnje odluke Europskog parlamenta, Komisije ili Vijeća mislim da su bile na mjestu, i ako se može napraviti više ja sam za to, a mislim da će i Europski parlament biti.

Pack se osvrnula i na to što u Hrvatskom saboru nije usvojena odluka o sudjelovanju u misiji EU-a za vojnu pomoć za potporu Ukrajini - EUMAM:

- Bilo me sram, jer je Hrvatska sama toliko propatila i nije dobila pomoć, pa se pitam zašto ne mogu shvatiti da trebaju pomoći na sve načine i dati ukrajinskim snagama mogućnost da im se pomaže izvan njihove zemlje i educira. Bilo me je sram, jer nisam mogla očekivati da bi neki Hrvati mogli biti protiv i jasno mi je da premijer Plenković takvom odlukom nije bio zadovoljan. A obrazloženje oporbe da se na taj način direktno uplićemo u rat protiv Rusije - ne drži vodu.

Međunarodni kazneni sud u Den Haagu izdao je uhidbeni naloga za ruskog predsjednika Vladimira Putina. Koliko je realno očekivati da bi Putin doista mogao pred sud i da će odgovarati za počinjene ratne zločine na ukrajinskom tlu?

- Na ovaj način ograničava se njegovo putovanje u zemlje potpisnice, jer bi kročenjem na njihovo tlo bio uhićen. Bilo bi to za njega opasno, ali u ovom trenutku Putin neće napuštati Rusiju. Odlazi na Krim, ili u Mariupolj. To nije pitanje u ovom trenutku, ali je veliki signal koji Zapad šalje da ga smatramo odgovornim.

Darko Jerković
Možda ste propustili...

PROŠLOST U SADAŠNJOSTI: TASKO S RAZLOGOM I POKRIĆEM

Ironija kao feministički pogled

Najčitanije iz rubrike