Svijet
POHVALE HRABROSTI UKRAJINSKIH VOJNIKA I RADNIKA

Ukrajina želi iskoristiti ruski umor u Bahmutu, Zelenskij u Hersonu obećao obnovu
Objavljeno 23. ožujka, 2023.

Ukrajina je objavila da računa "vrlo brzo iskoristiti" ruski umor u Bahmutu, središtu borbi na istoku zemlje gdje su ruske snage, uz pomoć paravojne skupine Wagner na prvoj liniji, doživjele velike gubitke.



Agresor želi "zauzeti Bahmut pod svaku cijenu, unatoč gubitcima u ljudstvu i opremi", rekao je zapovjednik ukrajinskih kopnenih snaga Oleksandar Sjirskij na Telegramu. Ruske trupe masovno mobilizirane u Bahmutu i oko njega "gube znatnu snagu i postaju iscrpljene", dodao je. "Vrlo brzo ćemo iskoristiti ovu priliku, kao što smo to učinili u blizini Kijeva, Harkiva, Balaklje i Kupjanska", rekao je. Ponovno je pohvalio "nadljudsku hrabrost" ukrajinske vojske. Ruska vojska, s paravojnom skupinom Wagner, sada okružuje Bahmut sa sjevera, istoka i juga, što otežava opskrbu ukrajinskih vojnika. No oni se opiru, po cijenu i svojih velikih gubitaka. Iako stručnjaci osporavaju stratešku važnost Bahmuta, Moskva želi objaviti vojnu pobjedu nakon nekoliko neuspjeha prošle godine.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij posjetio je južnu regiju Herson, obišao lokalnu infrastrukturu i obećao da će "sve obnoviti" nakon ruske invazije. Riječ je o regiji u kojoj je Ukrajina provela uspješnu protuofenzivu krajem 2022. godine. "Razgovarao sam s lokalnim stanovnicima o njihovim problemima i potrebama. Sve ćemo obnoviti, sve ćemo iznova izgraditi. Kao sa svakim gradom i selom koje je propatilo zbog okupatora", napisao je na Telegramu ispod fotografija s tog posjeta. Radnici su zauzeti obnavljanjem opskrbe električnom energijom i vodom. "Moramo se pobrinuti za punu obnovu i zaštitu našeg energetskog sektora. Zahvalan sam svima koji rade na ovome i vraćanju svjetla našim ljudima" napisao je Zelenskij.

Premijer Andrej Plenković rekao je u Bruxellesu da je Hrvatska kontinuirano, u nekoliko navrata, donosila odluke o pružanju vojne pomoći Ukrajini i nastavit će to činiti i ubuduće, što je logično s obzirom na to da je i sama prije tri desetljeća iskusila agresiju na svom teritoriju.

Čelnici država članica Europske unije okupili su se tamo na proljetnom samitu. Glavne teme su daljnja potpora Ukrajini, naročito u streljivu, konkurentnost europskog gospodarstva (posebice u odnosu na SAD i Kinu), unutarnje tržište i pitanja energije i migracija. H
Hrvatska kontinuirano pruža vojnu pomoć Ukrajini i nastavit će to ubuduće, kaže premijer Plenković

Najčitanije iz rubrike