Novosti
CJELODNEVNA NASTAVA

Ravnatelji: Sve što se može,
trebalo bi odraditi u školi
Objavljeno 24. ožujka, 2023.
U odluku o prijavi na javni poziv osječke osnovne škole planiraju uključiti i roditelje

Da maknemo s dnevnog reda potrebu instrukcija kod kuće i povećamo kvalitetu obiteljskog života, rekao je, među ostalim, ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs pozivajući osnovne škole da se prijave za sudjelovanje u eksperimentalnom programu "Osnovna škola kao cjelodnevna škola". Podsjetimo, u novom modelu nastave od jeseni će sudjelovati 50 osnovnih škola iz cijele Hrvatske, a prijaviti se mogu one škole koje već sada provode jednosmjensku nastavu. Projekt se odnosi na sve učenike od prvog do osmog razreda, a eksperimentalno će se provoditi iduće četiri godine. Prema modelu, obvezna nastava do osmog razreda trebala bi trajati do 14 sati, nakon čega slijedi ručak te se od 15 sati počinje s izvannastavnim aktivnostima do 17 sati, a nakon 17 s izvanškolskim aktivnostima.



"U našoj školi već imamo neki oblik cjelodnevne nastave, jednosmjensku nastavu i produženi boravak koji funkcionira prema tom principu. Produženi boravak neka je međustepenica prema cjelodnevnoj nastavi, a on bi se ukinuo i ne bi bilo troška za roditelje jer produženi boravak se plaća. Kad je krenula pandemija, organizirali smo rad na način da nam od 8 sati počinju nastavu učenici od prvog do četvrtog razreda, a od 9 sati učenici od petog od osmog razreda tako da za učenike od petog do osmog razreda već od 8 sati organiziramo dopunsku nastavu i oni završavaju sa svojom nastavom najkasnije do 15 sati s tim da nemaju ručak dok bi u ovoj situaciji imali", kaže Josip Mandurić, ravnatelj osječke OŠ "Antuna Mihanovića" dodavši kako su zainteresirani za uvođenje cjelodnevne nastave no treba vidjeti jesu li zainteresirani i roditelji odnosno treba odraditi proceduru suglasnosti Vijeća roditelja, Učiteljskog vijeća i osnivača da bi se mogli prijaviti za sudjelovanje u eksperimentalnom programu.

Osnovna škola "Vijenac" iz Osijeka također zadovoljava uvjete za sudjelovanje u eksperimentalnom programu, nastava je organizirana u jednoj smjeni, a imaju više od stotinu učenika, konkretno njih 225. "Dobro ćemo proučiti javni poziv, predstavit ćemo eksperimentalni program na Učiteljskom vijeću i Vijeću roditelja i vidjeti što učitelji i roditelji kažu, a tek nakon razgovora s njima donijet ćemo odluku. Riječ je o novom projektu, opsežnom, razrađenom i s puno detalja, stoga moramo vidjeti može li se to organizirati kod nas. Jedan od prijedloga jest da nema domaće zadaće i to za nas nije ništa novo, jer u našoj je školi domaća zadaća iznimka, a ne pravilo. Također, prijedlog je da nastavnik na satu pomaže učeniku usvojiti sadržaj, a i to radimo. Smatramo da sve ono što se može treba odraditi u školi", kaže Vesna Vrbošić, prof., ravnateljica OŠ "Vijenac".

Tihana Eršek Cicvarić
50

škola iz cijele Hrvatske će sudjelovati u projektu cjelodnevne nastave

NOVAC ZA OPREMU I VEĆE PLAĆE
Ako se škole prijave za sudjelovanje u eksperimentalnom programu, to ne znači automatski i sudjelovanje u njemu. Morat će čekati odluku resornog ministarstva koje će odabrati 50 škola koje će sudjelovati u projektu. Financijska stimulacija po školi iznosit će 300.000 eura, a novac je namijenjen za nabavu opreme potrebne za održavanje nastave i dodatne troškove škola. Rast će i plaće zaposlenika tih škola od 4,5 posto fiksno za sve djelatnike te i do 25 posto za učitelje i sve one koji aktivno sudjeluju u provedbi programa.