Novosti
NOVA ISTRAGA O POSLOVIMA U JANAFU

Odjeća u zamjenu za pogodovanje
Objavljeno 23. ožujka, 2023.
Uskok je pokrenuo novu istragu protiv bivšeg direktora Janafa Dragana Kovačevića, kojeg sumnjiči da je od poduzetnika Kreše Peteka uzimao novac u zamjenu za namještanje poslova u Janafu, a Peteka da je Kovačeviću i njegovoj obitelji te prijateljima kupovao odjeću. Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, izvijestilo da je pokrenulo istragu zbog sumnje na primanje i davanje mita. Kovačevića tereti da je od sredine 2015. do kraja lipnja 2019. tražio od Peteka da mu predaje nagrade u novcu i financira njegove privatne troškove u zamjenu za pogodovanje u okviru Janafovih nabava za izbor izvođača radova. To se, tvrde u Uskoku, odnosi i na pogodovanje u okviru radova za koje su u takvim nabavama odabirani Petekova tvrtka Elektrocentar Petek i njegovi poslovni partneri. Preciziraju da je Kovačević najprije informirao Peteka o Janafovim poslovnim planovima, planiranim investicijama i dinamici izbora izvođača radova. Time je omogućio Peteku odabir investicija koje mu odgovaraju i prednost pred konkurentima.

Kovačević je potom, nastavlja Uskok, odobravao natječaje za koje je Petek pokazao interes, a u slučaju da su ponude Peteka i partnera prelazile iznos procijenjene vrijednosti, preraspodijeljivao je novac u okviru Janafova proračuna kako bi im nabave bile dodijeljene po njima prihvatljivim uvjetima. Pritom je davao suglasnost za odabir Petekove tvrtke i partnera, iako mu ta ovlast nije propisana Statutom ni pravilnicima. Ističu da im je Kovačević po zaključenju ugovora osiguravao žurnu isplatu predujma, kao i redovite i žurne isplate za izvedene radove. Sumnjaju da je Petek u zamjenu isplatio Kovačeviću najmanje 13.272 eura, a Petek je, na Kovačevićev zahtjev, podmirivao njegove privatne troškove od najmanje 18.289 eura za kupnju odijela i drugih odjevnih predmeta. Petek je odjeću, dodaju, kupovao Kovačeviću, članu njegove obitelji te njegovim prijateljima i znancima.

Uskok je u srpnju 2022. već podigao optužnicu protiv Kovačevića, Peteka i suokrivljenika za primanje i davanje mita za namještanje poslova s Janafom. Tvrde da je Petek dao Kovačeviću i suradnicima milijun eura kako bi mu tvrtka dobila vrijedne poslove. Kovačević je optužen i da je dobio dva stana od poduzetnika čijim je tvrtkama dogovorio milijunske poslove. H
Sumnja se da je Petek platio Kovačeviću 13.272 eura i kupovao odjeću njemu, obitelji i prijateljima

2022.

Uskok je podigao optužnicu protiv Kovačevića, Peteka i drugih za primanje i davanje mita

Možda ste propustili...