Regija
AUTOŠKOLA I UČILIŠTE “IVAN” SA ŽENSKOM VEĆINOM

Rade kao instruktorice vožnje - i za kamion, predaju na učilištu, administriraju...
Objavljeno 24. ožujka, 2023.
Od petero zaposlenih, tri su žene - Ivana Kasunić, Ivana Erdelja i Danijela Kreković
ĐAKOVO - One čine žensku većinu, i to u tvrtki s, uvjetno rečeno, muškim zanimanjima: Danijela Kreković i Ivana Kasunić iz Đakova te Ivana Erdelja iz Požege tri su od ukupno pet zaposlenika đakovačke autoškole i Pučkog otvorenog učilišta "Ivan".

Dok su dvije Ivane instruktorice vožnje, Danijela je predavačica i voditeljica u učilištu i administratorica u njemu i autoškoli. U malom složnom kolektivu vlada dobra radna atmosfera i kolegijalnost, a tri mlade žene u njemu rade poslove koje su, kažu, sanjale, pa radeći žive svoj san, rušeći stereotipe da se poslovi dijele na muške i ženske. Ivana Kasunić komercijalistica je koja se prekvalificirala za instruktoricu vožnje za B kategoriju, za osobna vozila, a u "Ivanu", među čijim su kandidatima za vozačke dozvole, kaže vlasnik i direktor Hrvoje Crnoja, većinom žene, radi od 2019. godine.


– Kandidati dobro reagiraju kada na instruktorovu mjestu vide ženu, cure čak i traže instruktoricu jer da će im tako biti lakše i ugodnije u pohađanju autoškole. Dosta njih dolazi upravo zbog toga tko je instruktor/instruktorica. Inače sam strastveni vozač, oduvijek sam voljela vožnju, pa sam ovim spojila ugodno s korisnim - kaže Kasunić, ali i dodaje da posao nije lak, no kada vidi da su kandidati zadovoljni i kada su položili vozački ispit, i njezino je to zadovoljstvo. "Jer jedan dio životnog puta prošli su sa mnom, bila sam im učitelj", kaže instruktorica Ivana.

Njezina imenjakinja i kolegica Ivana Erdelja instruktorica je vožnje za osobne automobile, kamion i motocikl, A, B, C i E kategoriju, no, najavljuje, neće na tome stati - namjerava tome dodati i kategoriju za autobuse. Ta instruktorica vožnje u autoškoli "Ivan" magistrica je prometa, kao i završena voditeljica i predavačica. U učilištu "Ivan" radi i ubrzane kvalifikacije i KOD 95. Zaposlenica je u "Ivanu" od početka godine, a dosad je instruktorica vožnje bila i u Zagrebu, Gradiški, Požegi…


- Polaznici puno bolje reagiraju kada vide da ih kroz autoškolu vodi žena, a kod mladih granica tko je kojeg spola i nema. Posao instruktorice vožnje oduvijek me zanimao, a prije osam godina sam i krenula u instruktorske vode. To je jedno opipljivo zvanje s vidljivim rezultatima, kada vam kandidat, položivši, zahvali što ste ga obučili za vožnju koja je znanje, vještina za cijeli život. To je jedna velika, lijepa satisfakcija - kaže ta majka četvero djece. Želi ovladati svim kategorijama vozila jer, dodaje, "želi dobiti jednu širinu".

- Uistinu volim svoj posao jer je konkretan, mjerljiv, a ne gdje se rezultati ne vide. Istina, i u ovom poslu ima i padova i suza, no na tome se najbolje uči - kaže Erdelja.

Danijela Kreković po struci mag. oecc. – smjer informatički menadžment, predavačica je i voditeljica u učilištu "Ivan", dok za nj, kao i za istoimenu autoškolu, radi administrativne poslove. U tom su učilištu programi za 69 zanimanja. Ova predavačica za ekonomska zanimanja zadužena je za vođenje ukupne evidencije svih polaznika u učilištu u cjelokupnom procesu – od upisa kandidata do izdavanja potvrda o završenim programima. Administrativno pokriva i autoškolu, od upisa kandidata i dr., a radi i ubrzane kvalifikacije. Zaposlenica je u "Ivanu" od početka godine, no iskustva su, kaže, više nego pozitivna. Brojni su oni koji pristupaju prekvalifikacijama jer svijet rada to danas traži.


- Tržište rada je takvo - ili ćete se vi prilagoditi njemu ili će ono upravljati vama, i ljudi su toga svjesni. Danas je takvo vrijeme, vrijeme cjeloživotnog učenja, stalnog stjecanja novih znanja i vještina - kaže Kreković. Trenutačno je najpopularnija prekvalifikacija rukovatelj/rukovateljica motornom pilom jer danas se ni drva iz šume ne mogu izvesti bez potrebnih papira. Među najtraženijima je i prekvalifikacija za rukovatelja viličarom i dr. "Imali smo dosta upita za zanimanje zidar, a nadolazeća turistička sezona zahtijeva prekvalifikacije za konobare i sl. Tržište se danas dinamično mijenja, nastojimo mu se izborom zanimanja maksimalno prilagoditi", kaže Danijela.

Da je danas vrijeme cjeloživotnog učenja potvrđuje i iskustvo instruktorice Kasunić, koja kaže kako se gospođa na upis u autoškolu odlučila u svojoj 50. godini. "Prije nije pokušavala, no nastupili su zdravstveni problemi i odlučila je olakšati si svakodnevicu polaganjem vozačkog", kaže Ivana.

Tri zaposlenice za svog šefa Hrvoja, koji je stalni sudski vještak za promet, magistar znanosti - područje tehnologija prometa, i revizor za cestovnu sigurnost, imaju samo riječi hvale te kažu kako je veliki stručnjak za promet, s vrijednim obiteljskim backgroundom iz te struke.

Suzana Župan
Hrvoje Crnoja

vlasnik i direktor AŠ i učilišta “Ivan”

Tražili smo stručne profile za rad, a tri mlade obrazovane žene isplivale su kao najbolji kadar. U autoškoli se pokazalo da imamo veći broj polaznica, imamo iznadprosječnu prolaznost i na vožnji i na testovima. Fama da su žene lošiji vozači ne drži vodu.

Možda ste propustili...

NA NATJEČAJU 254 UČENIČKA RADA IZ RH

Odabrani najbolji šeširi osnovaca

CRVENI KRIŽ: MEĐUŽUPANIJSKO NATJECANJE

OŠ Bilje i Medicinska škola Osijek pobijedili

Najčitanije iz rubrike