Regija
BUDUĆI REGIONALNI CENTAR KOMPETENTNOSTI

Gradnja Poljoprivredno-prehrambene škole odmiče, stiže nova oprema
Objavljeno 24. ožujka, 2023.
POŽEGA - Adaptacija i dogradnja zgrade Poljoprivredno-prehrambene škole u sklopu projekta Uspostava infrastrukture Regionalnog centra kompetentnosti Panonika teku prema planu, tako da će do kraja 2023. godine učenici imati najsuvremenije učionice, laboratorije i praktikume.

- Kroz ovaj projekt obnavljamo djelomično staru zgradu Ratarnicu na 1500 kvadrata i dograđujemo s 1500 kvadrata nove zgrade u kojoj će se smjestiti multimedijalna dvorana i praktikumi u kojima će se u budućnosti provoditi novi obrazovni programi centra kompetentnosti, koji bi bio povezan s poljoprivrednicima i pružao im dodatne usluge obrazovanja odraslih. Vrijednost projekta je 37 milijuna kuna ili oko pet milijuna eura. Prvi ugovor je bio 4,3 milijuna eura, od čega tri milijuna iz fonda EU-a, a ostalo iz Požeško-slavonske županije. Skokovi na tržištu su veliki, pa je povećanje enormno. No nećemo odustati jer nam je projekt jako važan - rekla županica Antonija Jozić nakon obilaska gradilišta.


Paralelno se provodi i soft projekt vrijedan gotovo 50 milijuna kuna, kojim se uspostavlja organizacija rada centra, razvija se novo zanimanje agroprocesni tehničar te moderniziraju programi i nabavlja suvremena oprema. Projekt sadrži i opremanje mehanizacijom za praktičnu nastavu. Nabavljen je traktor za voćnjak, mehanizacija za ekouzgoj voća, meteorološka stanica i dr. "Nabavljamo opremu za još dva plastenika i jedan staklenik, opremu za preradu voća i povrća, kuharski praktikum i opremu koja će biti potrebna za staru zgradu. U njoj će se nalaziti učionice, uprava, zbornica, pedološki laboratorij, a iz podruma izmještamo laboratorij za analitiku. U podrumu ostaje vinski podrum, gdje također stiže oprema, tako da će se nastava odvijati i u starom dijelu", rekla je Marija Mršo-Rajić, ravnateljica Poljoprivredno-prehrambene škole. B.S.T.
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

CESTA MAĐARSKA - BELI MANASTIR

Obavljeno približno 50 posto zemljanih radova

2

UREĐUJU ZELENE POVRŠINE, POČELA SADNJA CVIJEĆA

Cvjetne će gredice s više od 4000 ljetnica uljepšati grad

3

OPĆISKI PROJEKT U KARANCU

Sanacija Doma kulture stajat će 62 tisuće eura