Osijek
OTVORENA POLIKLINIKA PRVA

Ne trpite kroničnu bol već potražite pomoć
Objavljeno 24. ožujka, 2023.
U Osijeku je otvorena prva privatna poliklinika za liječenje svih vrsta kronične boli. "Naši su pacijenti osobe s glavoboljama, bolovima u vratu, leđima ili zglobovima, reumatskim bolestima. Česti su i neuropatski bolovi koji nastaju zbog oštećenja živčanog sustava, primjerice polineuropatija izazvana šećernom bolešću, pritiskom na živac kod sindroma karpalnog kanala, ili nakon amputacija ili trauma. Sve nam se češće javljaju i roditelji čija djeca pate od glavobolja, vezano uz moderni način života s učestalom uporabom pametnih telefona i računala ili povećanog pritiska u školi. Kod male djece zbog straha od akupunkturnih iglica provodimo i lasersku akupunkturu koja je potpuno bezbolna metoda. Na dolazak u Polikliniku Prva odlučuju se zbog brze rezervacije termina prvog pregleda, kao i komfornijeg dogovora oko termina terapije", kaže Darija Venžera-Azenić, dr. med, spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja iz Poliklinike Prva.


Prema Montrealskoj deklaraciji iz 2010. godine, liječenje boli temeljno je ljudsko pravo.

- Više od 40 % onkoloških bolesnika ne prima zadovoljavajuću analgetsku terapiju, pa je strah od boli jedan od najčešćih razloga zabrinutosti bolesnika po postavljanju dijagnoze maligne bolesti. Neuklonjena snažna bol ima razorne fizičke, emocionalne, socijalne, ekonomske i duhovne posljedice te negativni učinak na ishod liječenja i upravo je stoga pravovremeno liječenje boli izrazito važno - naglašava Marica Kristić, dr. med, spec. anesteziologije, reanimatologije i intenzivnog liječenja.

U Poliklinici Prva bol se liječi farmakoterapijom, minimalno invazivnim metodama, akupunkturom i terapijama Emmett i Bowen, ovisno o vrsti i intenzitetu boli. Poliklinika je opremljena suvremenom opremom za fizikalnu terapiju, a u njoj radi tim vrhunskih stručnjaka. Poliklinika Prva nalazi se u Srijemskoj ulici 13. I.Rab Guljaš
KRONIČNA BOL NARUŠAVA KVALITETU ŽIVOTA
Prema Međunarodnom udruženju za proučavanje boli, bol se definira kao neugodno osjetilno i emocionalno iskustvo povezano sa stvarnim ili potencijalnim oštećenjem tkiva. Akutna je bol normalan, predvidljiv fiziološki odgovor na štetni podražaj, izazvan akutnom bolesti, koji narušava zdravlje i ugrožava tjelesni integritet te stoga ima upozoravajući zaštitni učinak. Problem nastaje kada

ona ne prestaje niti nakon što je podražaj prošao i traje mjesecima, a katkada i godinama. Tada više nema zaštitnu ulogu već postaje kronična bolest koja značajno narušava kvalitetu života i potrebno ju je liječiti. Budući da se većina bolesnika teško nosi s neprestanim bolovima, česta je pojava i psihičkih poremećaja poput depresije i anksioznosti.

Možda ste propustili...

ECO CITY WASTE FEST

U Osijeku prvi Festival otpada

BAUMIT LIFECHALLENGE: KATEGORIJA “ZAPANJUJUĆA STRUKTURA”

Gospodarski centar nominiran za najljepšu fasadu u Europi

Najčitanije iz rubrike