Mozaik
PREDSTAVLJENA KNJIGA O ARSENU

Život rekonstruiran iz svjedočanstava njemu bliskih ljudi
Objavljeno 24. ožujka, 2023.

Knjiga "Arsen - Sjećanja" Diane Šetke, predstavljena u Zagrebu, biografija je velikog umjetnika Arsena Dedića, o kojemu prema svojim intimnim sjećanjima i sa zajedničkom porukom "takvog smo ga voljeli, takvog ćemo ga pamtiti" govore njegovi kolege i prijatelji.



- Arsen je zaslužio svoju biografiju, danas je svatko ima, a on je nije imao. Imao je zanimljiv život i napravio je jako puno za sve - rekla je Diana Šetka na promociji knjige, koju je objavio Profil. Šetka je kazala da joj je bilo lako raditi na knjizi jer je imala svu pomoć njegovih prijatelja, no žao joj je što, koliko god da je volio Zagreb, nikada nije dobio Nagradu Grada Zagreba.

U kronologiji njegova života, predočenoj u različitim poglavljima, od odrastanja i sazrijevanja do samoga kraja, autorica je rekonstruirala njegov život i karijeru iz svjedočanstva njemu bliskih ljudi, predstavnika hrvatske kulture, glazbe, estrade, medija, od kojih su se neki okupili na promociji u Le Bistrou hotela Esplanade.

- Ovo je najbolje mjesto da se prisjetimo lika i djela velikog pjesnika i iznimnog autora, živio je u susjedstvu i često ovamo dolazio - rekla je urednica knjige Dubravka Tomeković Aralica. Prema njezinim riječima, nakon prve inicijative za knjigu odmah se kao autorice sjetila Diane Šetke jer, napomenula je, ne zna uporniju osobu koja bi uspjela okupiti 46 sugovornika spremnih da podijele svoje uspomene na Arsena.

Uz fotografije, od kojih su mnoge rijetko viđene, iz privatnih albuma, knjiga donosi svjedočanstva mnogih s kojima je Dedić surađivao na filmu, u kazalištu, u literaturi. Tu su, između ostaloga, tekstovi Rade Šerbedžije, Tereze Kesovije, Dimitrija Popovića, Zorana Predina, Dragana Despota, kao i najbližih članova Dedićeve obitelji. Njegova supruga Gabi Novak rekla je kako je, nakon što je pročitala knjigu, vidjela s koliko je ljubavi i poštovanja Arsen bio okružen.

- Takva je biografija bila potrebna, slatka je, opipljiva, pitka i napisana vrlo lijepo - ocijenila je i prisjetila se i svog života s Arsenom, punog "bure i bonace", što, dodala je, nije uvijek bilo lako, ali je istovremeno bilo divno biti s nekim koga iskreno poštuješ i voliš.

- Teško je živjeti s umjetnicima jer oni traže svoju slobodu, sloboda je i Arsenu bila jako važna, uvijek mi je zahvaljivao što ne pitam kuda, kada, zašto i s kim - rekla je.

O svojim sjećanjima i osjećajima za Arsena Dedića na promociji su govorile pjevačice Lea Dekleva i Danijela Martinović, glumac Dragan Despot, glazbenik Zoran Predin, diskograf Želimir Babogredac, Biserka Petrović i slikar Dimitrije Popović. H
Možda ste propustili...

HRT ORGANIZIRA FLASH MOB U PET HRVATSKIH GRADOVA NA “RIM TIM TAGI DIM”

Plesat će se i na osječkom mostu

Najčitanije iz rubrike