Mozaik
NAJAVLJEN KREATIVNI KONCEPT I RASPORED

Novi Splitski festival: Program je moderniziran, ali neće se ugroziti tradicija manifestacije
Objavljeno 24. ožujka, 2023.
Nikada nećemo odustati od dobre pjesme i kvalitetnog sadržaja, kaže Vučković

Novi ravnatelj Splitskog festivala je glazbenik Stevo Vučković Stivi, koji je na medijskoj konferenciji predstavio 22 nove autorske skladbe koje će se izvoditi na završnoj natjecateljskoj večeri, program čitavog festivala i pjesme koje će se izvoditi na večeri posvećenoj 60. jubileju glazbenog stvaralaštva istaknutog splitskog autora, skladatelja i producenta, Nenada Vilovića.



Pripada građanima


Predstavio je i novi kreativni koncept ovogodišnjeg Splitskog festivala, koji su formirali splitski dizajneri Karlo Kazinoti i Mišo Komenda, i za čiji je koncept vizuala i logotipa zaslužna Viktoria Šižgorić Zorić.

- Splitski festival ima tri zadane večeri. Retrospektivnu večer, večer suvremene glazbe i večer novih natjecateljskih skladbi. Imamo još četiri večeri, kojima obogaćujemo Splitski festival i složili smo kvalitetan, raznolik i kreativan program. Na Prokurativama želimo sjecište kreativnih energija, odnosno želimo zadovoljiti različite glazbene ukuse, generacije i ne samo naše stanovništvo - već i brojne turiste koji će za vrijeme festivala biti u Splitu - rekao je Vučković, prenosi Slobodna Dalmacija.

Podijelio je s okupljenima i raspored bogatog programa koji očekuje publiku festivala. Program je podijeljen u dva vikenda. Prvi vikend, naslovljen "Kronika našeg Malog mista", trajat će od 23. do 25. lipnja i uključuje tri večeri: "Prokurative plešu", koja je omaž stotoj obljetnici rođenja Miljenka Smoje i besplatna za sve građane, "Split Blues Festival" i "Split Jazz & Funk Festival". Tijekom drugog vikenda, nazvanog "Kronika Veloga mista", koji će se odvijati od 29. lipnja do 2. srpnja, održat će se četiri programa: "Retrospektiva", "Večer mladih izvođača", "Ništa kontra Splita" i završna natjecateljska večer.

Dotaknuo se i modernizacije festivala, objasnivši da ona neće ugroziti tradiciju koja je srž ove važne splitske manifestacije.

- Svi koji su se pribojavali da ćemo se udaljiti od tradicije i mediteranskog izričaja mogu mirno spavati. Osobno sam zadovoljan pjesmama i programom, a kako je ovo prva godina, iz nje ćemo puno naučiti. Nikada nećemo odustati od dobre pjesme i kvalitetnog sadržaja. Ovaj festival pripada građanima Splita i oni na njega trebaju biti ponosni. Ukusi su različiti, ali ako netko pronađe bar nešto za sebe, mi smo uspjeli u svom naumu - zaključio je i dodao kako je od 164 prijavljene pjesme pobjedničke 22 birala komisija od šest članova, među kojima su, uz njega, glazbena urednica Radija Split Ninoslava Zorica, glazbenici Dado Topić, Miron Hauser i Remo Cartagine i producent Damir Dado Marušić. Dvije će pobjedničke izvedbe s "Večeri mladih izvođača" sudjelovati u završnoj večeri s 22 izvedbe, a festival je organiziran u suradnji sa Splitskim skautskim zborom i njihovim programom "Green Split Blue".

Uz Vučkovića, medijima su se obratili i direktorica TZ Grada Splita, Alijana Vukšić, Nenad Vilović i gradonačelnik Splita, Ivica Puljak.

Bit će i rapa


- Nakon više od pedeset godina djelovanja na Splitskom festivalu i nakon više od pedeset mojih pjesama koje su na njemu izvedene, došao sam u fazu autorske retrospektivne jubilarne večeri. Smatram to priznanjem za moj dugogodišnji rad i počašćen sam. Vrlo sam osjetljiv na svoje pjesme i bilo mi je vrlo teško eliminirati neke od njih, zbog programa koji sadrži samo 16 pjesama. Ipak, pjesmu "Ništa kontra Splita", koju je 1995. na Festivalu izveo Dino Dvornik, nisam mogao izostaviti. Nažalost, Dina Dvornika više nema s nama i jedini logičan put bio je da se obratim njegovu bratu, Deanu, koji je prihvatio poziv za nastup. Budući da pjesma ima mnogo teksta, čak je ni Dino nikada nije naučio, odlučio sam pomoći Deanu te sam pozvao Krešu Bengalku i Roka Žunića Žuvija, koji će izvesti rap dio pjesme - rekao je Vilović nabrojivši mnoge kultne klasike koje će na pozornici Splitskog festivala izvesti glazbenici koje je sam odabrao.

- Nadam se da će ova večer biti zanimljiva, da će ljude podsjetiti na prošle lijepe dane Splitskog festivala i da će to biti lijepa večer - poručio je.

- Splitski festival jedan je od najcjenjenijih glazbenih manifestacija na ovom području i ove godine smo program odlučili približiti i mlađim generacijama, a isto tako i održati tradiciju mediteranske glazbe i splitskog duha i kulture, na koji smo ponosni. Festival se u cijelosti organizira na Prokurativama, koje su sami simbol Splitskog festivala i pozivam sve građane i naše goste da sudjeluju u festivalu - rekao je Puljak.

Tanja Kvorka
22 PJESME ODABRANE ZA FINALNU VEČER
22 pjesme koje su odabrane za finalnu večer Splitskog festivala su: “Bura” Jurice Pađena i Aerodrom, “Ča si mi ublidila” grupe Bravo, “Čudo” Leone Gradinski, “Da nam bude lipo” Borisa Rogoznice, “Dome moj” grupe Stijene, “Kad Bog nas u jedno spaja” Marka Škugora, “Kad dunja zamiriše” Maje Milinković, “Kako te dušo jubin” Zdravka Škendera, “Lanternist” Salto Gurua, “Letim u svemir” Đorđija Peruzovića, “Ljubav” Ibrice Jusića, “Ljubavi” Ivice Šerića, “Napamet” Stefany Žužić, “Nisan moga znat” Trija Gušt, “Oboje smo pali” Siniše Vuce, “Pramaljeća i marčane bure” Klape Kaše, “Tuka” Ane Paška, “Tvoja i moja” Marija Huljeva, “Varoške kale” Klape Iskon, “Velo misto” Nenada Vetme, “Voljena” Brigite Vuco i “Zauvijek” Barbare i Rajka Suhodolčana.

Možda ste propustili...

POPULARNA SARAJEVSKA GRUPA

Zabranjeno pušenje rasplesalo Osijek

PRINC HARRY I SUPRUGA MEGAN MARKLE

Produciraju dvije serije za Netflix

Najčitanije iz rubrike