TvObzor
RAZGOVOR: DEAN ŠKALJAC, FRONTMEN GRUPE GRAD

Funkcioniramo gotovo kao familija, sve što radimo ide vrlo lako
Objavljeno 24. ožujka, 2023.
Nadamo što više promovirati album, ali i kompletan naš materijal, a onda jednom kasnije, ponovno u prostoriju i tražiti neke nove akorde i teme

Nakon objave bogatog box-set izdanja “best of & band on”, na kojem su sabrani njihovi najbolji radovi, grupa Grad izvadila je asa iz rukava te bacila na stol devet potpuno novih pjesama zaokruženih u cjelinu novog studijskog albuma “Brdo”. Već vrlo dobro prihvaćeni singlovi “Deset”, “Sjever” i “Top” dali su naslutiti da riječki sastav nastavlja tamo gdje je i stalo, uz sjajnu liriku, uigranu ritam sekciju te melodične i nabrijane rifove. Aktualni singl “Brdo” skreće nam pozornost na to da u ovom betonskom i užurbanom svijetu ponekad jednostavne stvari, poput šetnje prirodom i uživanje u svim njezinim oblicima i ljepotama, mogu biti izvor velikog zadovoljstva i mira, a izostanak signala na mobitelu upravo ono što taj mir čini potpunim. U povodu izlaska novog studijskog izdanja porazgovarali smo s frontmenom Grada, Deanom Škaljcem.



Jeste li zadovoljni kako je zaživjela vaša dvostruka kompilacija “best of & band on” i svirkama nakon što je objavljena?



- Kompilacija je doživjela apsolutan uspjeh i naišla na veliko odobravanje kako kod ‘’starih’’ pratitelja benda tako i kod onih mlađih koji su se tek uključili. Naravno da su uslijedili nekakvi koncerti koji su nam potvrdili da pjesme bolje nego ikad funkcioniraju s publikom, međutim, nakon nekog vremena morali smo se povući u prostoriju i studio te pomalo završavati rad na novom albumu.

Postoje li starije pjesme Grada na koje si posebno ponosan, neke koje su prema tvom mišljenju nezasluženo prošle ispod radara?



- Uvijek ima pjesama koje su ti posebno drage i kojima si zadovoljan, a nisu doživjele da budu prepoznate kao neke druge. To su, recimo, “Zemlja”, “Bela L.”, “Do sumraka” ili “Miris kože”, ali ima takvih još... Nastojimo ih svirati kad god možemo i pašu nam po sadržaju, a oni koji su stalno na našim koncertima već su ih itekako usvojili.


U čemu se novi album, pa i uvjeti u kojima je nastajao, najznačajnije razlikuje od vaših prethodnih studijskih izdanja? Koja je ekipa sudjelovala u njegovu nastanku?



- Ponajprije po tome što je nakon “Planete majmuna 1999” ovaj album prvi koji smo uživo odsvirali, bar osnovne instrumente. Nadalje, ima dosta pozitivne atmosfere koju smo prenijeli iz prostorije u finalni snimak. Tu su, naravno, i gosti u brass sekciji koji su nam prisutni na čak četiri skladbe - Krešo Kunda, Petar Tepšić i Franjo Črnjarić, Ana Kabalin na pratećim vokalima, Vedran Križan iz Belanovih Fiumensa na sintu i Vlado Simcich Vava na gitari.

Susreti s migrantima


Predstavi nam vaš aktualni singl “Brdo”. Što nam možeš reći o spotu?



- “Brdo” je pjesma koja govori o potrebi čovjeka da se makne iz stresne sredine i pronađe se u prirodnom okolišu, vrati se iskonskim mirisima i bojama te pronađe mir. Snimatelj i redatelj spota je Petar Kürschner Jr., a montažu potpisuje Stephany Stefan s kojom smo već surađivali na spotovima za “Deset” i “Sjever”. Glumac je moj prijatelj Denis, naš čovjek, povratnik iz Amerike koji je džunglu New Yorka zamijenio mirnoćom života u podnožju brda, čovjek neopterećen konzumerizmom, koji svako svoje slobodno vrijeme provodi u šumi sa svoja četiri psa.

S obzirom na to da je riječ o vašim sugrađanima i znancima, što kažeš na stvar s kojom Let 3 ide na Eurosong?



- Naravno da ih znam od samih početaka, a i surađivali smo u nekoliko navrata. Riječ je o fenomenalnim glazbenicima s bezbroj utakmica u nogama, koji nisu dnevni projekt, kao mnogi što su dijelili onu pozornicu u Opatiji s njima, i bili su tu davno prije ove Eurovizije, a bit će i poslije. Čuo sam da će svirati na nekom koncertu u Londonu prije Eurovizije pa se nadam da će razvalit’, jer oni su uživo bomba. Jadan onaj koji se poslije njih popne na stejdž! Definitivno naš najuvjerljiviji bend kojeg možeš vidjeti na koncertu. Ova pjesma nije zajebancija, slojevita je i pravi slatkiš za mozak i uši, bio klinac od pet godina ili imao 85. Želim im svu sreću.


U kojoj mjeri inspiraciju duguješ upravo svome gradu, a u kojoj, pak, zbivanjima diljem svijeta? Imaš li omiljeno doba dana za pisanje pjesama?



- Pa inspiracija može biti bilo što, moji susreti s migrantima u šumi sugerirali su mi da napišem “Sjever”, događanja u Ukrajini su kumovala “Kursku”, knjiga “Brdo” Ivice Prtenjače za istoimenu pjesmu. Svojedobno sam napisao “Eni”, što je neka moja vlastita himna mom gradu... Ukratko, kad inspiracija napadne, ja se baš ne branim. Vrijeme nije bitno, ali najbolje ideje mi padaju u rano jutro. Jako, jako rano... Ima pjesama koje prvo odsanjam pa ih moram zapisati čim se probudim.

Koji ti je koncert u dugogodišnjoj karijeri ostao u pamćenju kao najbolji/najdraži, a koji kao najgori, i zašto?



- Meni je osobno najviše ostao u pamćenju jedan naš koncert u ‘’Lovorci’’, tamo negdje u 80-ima kad smo ju dobrano napunili i gdje se osjetio taj riječki pozitivni naboj te kad smo skužili da nas netko ipak sluša i da značimo nešto u ovom gradu. Najlošije koncerte sam već izbrisao iz glave.

Karakterno i svirački


Kako se Grad danas priprema za koncerte? Jeste li zadovoljni kako pjesme s novog albuma zvuče na probama i nazire li se neka od njih kao eventualni koncertni favorit, odnosno kao pretendent na hit?



- Pripremamo se tako da sviramo u prostoriji. Napravili smo set-listu, brusimo detalje i upozoravamo na pogreške. Pjesme na probama zvuče odlično jer smo ih takvima i snimili pa nema nekakvog umjetnog zvuka koji moramo ganjati. Mislim da ovaj album krije barem četiri tzv. hita, ali vrijeme će najbolje pokazati i ljudi će sebi već izabrati.

Kako aktualna postava grupe funkcionira na međuljudskoj razini?



- Okosnica benda - gitaristi Orijen, Stiv i ja smo zajedno od početka. Znamo se od 80-ih i funkcioniramo gotovo kao familija. Bubnjar Branko i basist Sergej su se fenomenalno uklopili, i karakterno i svirački, tako da sve što radimo ide vrlo lako.

Gdje ćete sve koncertno promovirati album? Koji su planovi za Grad za doglednu budućnost?



- Prvo slušanje albuma je u subotu, 25. ožujka u riječkom Dnevnom boravku, a koncertna promocija će uslijediti 12. svibnja u Pogonu kulture u Rijeci, pa onda idemo dalje. Dogovaramo već neke svirke za ljeto, kojima se nadamo što više promovirati ovaj album, ali i kompletan naš materijal, a onda jednom kasnije, ponovno u prostoriju i tražiti neke nove akorde i teme.
 
Razgovarao: Danijel MIKLIĆ
Fotografije: Petar Kürschner Jr.
Možda ste propustili...

BRITANSKI DOKUMENTARNI FILM

Pokaži mi sliku: Priča o Jimu Marshallu

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

Najčitanije iz rubrike