TvObzor
THE STRAYS

Napeta i angažirana priča o raznim vrstama rasizma
Objavljeno 24. ožujka, 2023.
PSIHOLOŠKI TRILER. R: NATHANIEL MARTELLO-WHITE. G: ASHLEY MADEKWE, JUSTIN SALINGER, BUKKY BAKRAY, JORDEN MYRIE, MARIA ALMEIDA, SAMUEL SMALL

Iako su rijetki, britanskih filmova ima u ponudi Netflixa, ako se dobro potrudite pronaći ih. Posebice u proteklih godinu dana kad su se pojavili sjajni filmovi kao "I Came By", "The Wonder" i "I Used To Be Famous". Najnoviji u nizu je upravo triler "The Strays".



Kad pročitate radnju filma, čini se kao klasičan društveno angažirani film na temu rasizma, no već nakon prvih pet minuta shvatit ćete da je on mnogo više od toga. Radnja se vrti oko Neve, žene miješane rase, koja živi u bogatom susjedstvu i uživa u savršenom životu sa suprugom i dvoje djece tinejdžera. Radi u privatnoj školi, odijeva se u skupe kostimiće, vozi lijep auto i toliko je sve ispeglano da podsjeća na "Stepfordsku suprugu". Naime, Neve svakog jutra sakriva svoje afrouvojke ispod perike s bjelačkom frizuricom i dodatno izbjeljuje kožu kremama i šminkom, sve kako bi se što bolje uklopila u svoj bjelački život. Suprug joj je bijel, kao i cijelo susjedstvo. No, jednog dana primjeti da je u školi u kojoj radi zaposlen novi (crni) domar, koji se ponaša kao da ju poznaje. To ju uznemiri, posebice kad se domar počne zbližavati s njezinim sinom... Redatelj nam pokazuje dio Nevine prošlosti kad je kao mlada crnkinja živjela od socijale, no ne vidimo previše detalja. Tek kasnije cijela se priča iskristalizira, no neću ulaziti u detalje, kako ne bih otkrila spoilere.

Ovo je film koji potiče na razmišljanje i kritičku analizu. Pokriva jako mnogo tema koje su itekako aktualne u društvu, s naglaskom na rasizam, ali i mentalna stanja. Scenaristi su koristili crne antagoniste kako bi naveli gledatelje da kritiziraju i/li sažaljevaju protagonoste. Antagonosti su mnogo dublji likovi od ostalih, iako u scenariju nedostaje detalja o njihovim životima i motivima, pa je to izvjesna praznina zbog koje ovo nije sjajno napisan film. Bijeli likovi također imaju svoju ulogu i oslikavaju izazove s kojima se svakodnevno moraju nositi pripadnici drugih rasa. Zanimljiv i napet film, naravno - samo za odrasle.
Tanja Kvorka
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike