TvObzor
PRIKAZUJE SE OD 24. OŽUJKA NA HTV2

Nova britanska krimiserija “Profesor T” u sklopu Krimi petka
Objavljeno 24. ožujka, 2023.

Britansku seriju “Profesor T” (“Professor T.”), u kojoj Ben Miller utjelovljuje profesora Jaspera Tempesta, kriminologa sa Sveučilišta Cambridge s opsesivno-kompulzivnim poremećajem, Hrvatska radiotelevizija (HRT) prikazuje od 24. ožujka na Drugom programu (HRT-HTV2) u 20.15, u sklopu Krimi petka. Šestodijelna ITV-ova serija temelji se na istoimenom djelu Paula Piedforta.



Svaki aspekt života profesora Jaspera Tempesta precizno je kalibriran i strogo strukturiran. Uvijek je savršeno odjeven i besprijekorno točan. Svaki dan predaje na Institutu za kriminologiju na Cambridgeu. Predavanja su mu maštovita i pedantna, a govore o znanosti zločina. Svake se večeri vraća u svoj stan koji je sterilan i uređen poput laboratorija. Zahvaljujući strogom pristupu, pod kontrolom drži opsesivno-kompulzivni poremećaj i strah od bacila.

No profesorov uredni svijet izgubit će ravnotežu kada ga bivša studentica Lisa Donckers nagovori da joj pomogne istražiti slučaj serijskog silovatelja koji ponovno napada mlade žene nakon 10-godišnje stanke. Suradnja s policijom i emocionalnom, instinktivnom i povremeno kaotičnom Lisom odvući će profesora od zone u kojoj se osjeća ugodno te će ga prisiliti da se suoči s bolno potisnutim osjećajima prema svojoj staroj ljubavi, višoj inspektorici Christini Brand. Nakon što je nekarakteristično iracionalno odlučio da će se preseliti u svoj prašnjavi i oronuli obiteljski dom iz djetinjstva, profesoru je sve teže bježati od utjecaja svoje dominantne majke Adelaide s kojom dijeli razornu obiteljsku tajnu koja se nadvija nad njihovim životima.

U prvoj epizodi studenticu Dianu Tyson na Cambridgeu je silovao maskirani napadač nakon što se po noći vratila na sveučilište. Narednica Lisa Donckers sljedeće jutro stiže na mjesto zločina. Kasni i mamurna je te joj je neugodno pogledati u oči svojeg kolegu narednika Dana Wintersa s kojim je večer prije uživala u pijanoj vezi za jednu noć. Mjesto zločina je pokraj Instituta za kriminologiju zbog čega Lisa odluči posjetiti svojeg starog predavača, profesora Jaspera Tempesta.

Scenarij potpisuju Matt Baker i Malin-Sarah Gozin, a režiju Dries Vos. Izvršni producenti su Bert Hamelinck, Walter Iuzzolino i Jo McGrath, a uz Bena Millera, u seriji “Profesor T” glume Emma Naomi (Lisa Donckers), Barney White (Dan Winters), Sarah Woodward (Ingrid Snares), Juliet Aubrey (Christina Brand), Frances de la Tour (Adelaide Tempest) i Andy Gathergood (Paul Rabbit). D.M.
Profesorov uredni svijet izgubit će ravnotežu kada ga bivša studentica nagovori da joj pomogne istražiti slučaj serijskog silovatelja

Možda ste propustili...

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

TREĆA SEZONA EMISIJE “BLAGA S BETTANY HUGHES”

Dosad neviđen pristup novim otkrićima

Najčitanije iz rubrike