TvObzor
KREĆE 27. OŽUJKA U TERMINU OD 20.15 SATI

Znanstveno-putopisna dokumentarna serija “AHA!” na HTV1
Objavljeno 24. ožujka, 2023.
Na Prvom programu Hrvatske televizije (HRT-HTV1) u ponedjeljak, 27. ožujka, u terminu od 20.15 sati s emitiranjem kreće nova znanstveno-putopisna dokumentarna serija “AHA!”. Četiri ponedjeljka zaredom upoznavat ćemo hrvatske znanstvenike koji u inozemstvu kroje svoje karijere i doznati jesu li do sada imali svoj “AHA!” trenutak, što je za njih sreća, kako definiraju uspjeh i što je ono što ih u životu pokreće.

U seriji glumac Ivan Đuričić upoznaje hrvatske znanstvenike koji djeluju na sveučilištima i institutima u inozemstvu. S njima detaljnije otkriva područja njihova djelovanja, gradove u kojima žive i koji su ih oblikovali, ali i onaj trenutak kada u životu zastanemo i kažemo - “AHA!”. U prvoj sezoni u Bostonu upoznajemo Dražena Preleca, Nedjeljku Žagar u Hamburgu, Anu-Sunčanu Smith u Erlangenu i Nürnbergu te Ivu Ridjan Skov u Kopenhagenu.

Serija, koju autorski potpisuju Tamara Babun i Una Radić, otkriva svijet znanstvenika, bavi se pojmovima znatiželje, motivacije, suradnje, intuicije i nasljeđa te postavlja neka važna pitanja o našoj budućnosti. Ivan Đuričić je domaćin serije “AHA!”, on znanstvenicima postavlja sva ona pitanja koja bismo im mi kao gledatelji mogli postaviti te nam tako približava područja njihovih djelovanja, ali i upoznaje s gradovima i državama u kojima žive.

”Koliko istine ima?” naziv je prve epizode u kojoj idemo u Boston gdje nas dočekuje Dražen Prelec koji istražuje u područjima bihevioralne ekonomije, neuroekonomije i neuroznanosti. Ivan Đuričić će Prelecu postaviti brojna pitanja, a on će otkriti zašto ćemo lakše odlučiti nešto kupiti ako plaćamo kreditnom karticom nego gotovinom, ispričat će kako odluke donose ptice i koliko smo im slični, zašto je u životu važno postavljati velike ciljeve iako možda do njih nikada nećemo doći te predstaviti teoriju o izdvajanju najtočnijeg odgovora iz mišljenja mase. Prelec je profesor na Massachusetts Institute of Technology (MIT), suosnivač je Laboratorija za bihevioralna istraživanja na MIT-u te je sa suprugom Danicom Mijović-Prelec suosnivač i sudirektor Sloan laboratorija za neuroekonomiju na MIT-u. Ujedno je i znanstvenik čiji je članak 2017. završio na naslovnici prestižnog znanstvenog časopisa Nature. Upoznat će nas sa svojim životom u SAD-u, predstaviti i približiti Boston te objasniti koliko je taj grad utjecao na njega osobno i razvoj njegove karijere svjetski prepoznatog znanstvenika.

Ivan Đuričić kao narator, kažu autorice, bio je logičan odabir jer je po prirodi znatiželjan i ima interes prema znanosti, ali dovoljno o njoj ne zna da ju može istraživati iz potpuno otvorene pozicije.

- Rad na seriji na idealan je način provocirao i hranio moju znatiželju. Svaka nova epizoda bila je putovanje ne samo u novi grad, već i u jedan dio ljudskog i znanstvenog djelovanja koji dosad nisam poznavao. Ljudi koji su ostvarili međunarodne karijere u pravilu imaju vrlo široke životne interese i s takvim ljudima je beskrajno zanimljivo razgovarati o raznim temama. Ova serija je i zamišljena kao skup takvih razgovora tako da vjerujem da će gledateljima biti uzbudljivo iz udobnosti svog doma prošetati se nekim drugim gradom uz jedno novo zanimljivo poznanstvo - kaže Đuričić. D.M.
Serija se bavi pojmovima znatiželje, motivacije, suradnje, intuicije i nasljeđa te postavlja važna pitanja o našoj budućnosti

Možda ste propustili...

U KINIMA DILJEM HRVATSKE ZAIGRAO JE HOROR “ABIGAIL”

Otkačena zabava puna krvave akcije

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata

Najčitanije iz rubrike