Regija
NA NOVOM STADIONU MJESTA ĆE BITI I ZA POVIJEST

Prikupljaju svjedočanstva o povijesti nogometa u Baranji
Objavljeno 23. ožujka, 2023.
Traže se članske iskaznice, memorandumi, ulaznice, zastavice, privjesci…
BELI MANASTIR



Prva faza gradnje novog belomanastirskog gradskog stadiona završena je, a nedavno je obavljen i tehnički pregled, čiji su epilog samo sitniji nedostaci koji će vrlo brzo biti uklonjeni.



Poziv građanima


Izgrađena je, naime, nova zgrada s tribinama u koju je utrošeno više od 200 tona čelika, približno 3000 prostornih metara betona…, te mnoštvo materijala potrebnog za elektroinstalacije, aluminijsku bravariju i ostale nužne elemente. Na tribinama je postavljeno oko 600 bijelih odnosno plavih sjedalica, od čega 42 u tzv. VIP loži. U prizemlju su sanitarni čvorovi za publiku, četiri svlačionice (sa sanitarnim čvorovima) za igrače, svlačionice za suce, prostorije za ambulantu, doping-kontrolu, delegata… Prvi kat rezerviran je za instalacije, UPS, tehničku sobu, informatiku i vatrodojavu, a tamo je i sanitarni čvor za invalide, koji do njega imaju poseban pristup s tribina. Na drugom je katu, uza sve ostalo, predviđen prostor za Zajednicu sportskih udruga Grada Belog Manastira i Nogometno središte Beli Manastir, a dio prostora trebao bi biti rezerviran za povijest belomanastirskog odnosno baranjskog nogometa, čiji počeci sežu unatrag stotinu godina. Dio bogate baranjske sportske povijesti odlučili su, unutar novog stadiona, javnosti predstaviti u Nogometnom središtu, odnosno ZSU-u.

- Sve skupa inicijativa je gospodina Zagrajskog, koji je strastveni kolekcionar značaka. Prihvatio ju je predsjednik ZSU-a Ivan Zadravec, a na meni je da ideju realiziram - kaže Mario Kedmenec, tajnik NS-a Beli Manastir, pokazujući na panoe s nekoliko stotina starih značaka baranjskih nogometnih klubova koje prikupljaju već više od dvije godine. Dio sve bogatijeg "fundusa‘‘ darovao im je inicijator priče, kao i nekoliko primjeraka raznih predmeta vezanih uz sport (članskih iskaznica, memoranduma, ulaznica, zastavica, privjesaka…). Kedmenec nastavlja kako će svi spomenuti predmeti biti izloženi upravo na novom stadionu, u sklopu kojeg je i dio predviđen za vitrine s peharima i slično. Kaže kako bi svoje mjesto tamo trebali pronaći ‘‘artefakti‘‘ svih baranjskih klubova, pa poziva vlasnike zanimljivih primjeraka, zaturenih u zakucima, da im ih ustupe kako bi bili dostupni pogledima svih ljubitelja sporta i starina.

Ugašeni klubovi


- Jednostavno rečeno, želja nam je napraviti svojevrsnu lentu vremena u dijelu unutrašnjih prostorija stadiona koji će tako dobiti zanimljivu notu i građane, posebno mlađe naraštaje, upoznati s činjenicom da se u Baranji nogomet počeo igrati prije više od 100 godina. Nećemo zaboraviti ni na uspjehe baranjskih klubova iz bliže povijesti - pojašnjava Kedmenec, dodajući kako bi posebno zadovoljan bio da netko od igrača, sportskih djelatnika i ostalih posjetitelja na starim fotografijama prepoznaju pradjeda, djeda, oca, člana obitelji ili znanca.

A pogled na brojne značke i ostale predmete uistinu vraća u neka druga vremena, posebno ljude koji se iole razumiju u nogomet i prate ga. Osim aktivnih nogometnih klubova (u Baranji ih je u ovom trenutku 28, s 1190 igrača), mogu se vidjeti značke davno ugašenih, poput Proletera iz Širina, Lastavice iz Brestovca, Dunava iz Novog Čeminca, Hajduka iz Kozjaka, Jelena iz Zlatne Grede, odnosno značke s nazivima kakve su klubovi nekada nosili (Omladinac, Partizan, BSK, Naprijed, Zmaj…). Dakako da će posebno mjesto zauzeti belomanastirski klubovi, uz Baranju-Belje osnovanu 1992. godine, ‘‘starci‘‘ - Jadran iz Šećerane (1932.) i Šparta (1924.). Nažalost, oba su trenutačno neaktivna. No sudeći prema informacijama koje imamo, Šparta bi raditi trebala opet početi ovoga ljeta. To više što taj klub iduće godine slavi 100. obljetnicu, jubilej kojim se pohvaliti može malo njih. U NS-u se nadaju da će u bliskoj budućnosti još više obogatiti kolekciju značaka i zbirku starih predmeta vezanih uz nogomet. A možda je i sve skupa uvod u neku drugu priču, eventualno osnivanje Muzeja baranjskog sporta...

Ivica Getto
Kuverta o Šparti iz Kraljevine Jugoslavije
Uspjeli su u NS-u doći do nekih zanimljivih izložaka vezanih upravo uz Špartu, a osim brojnih značaka i zastavica, izdvajamo memorandum (kuvertu) iz vremena Kraljevine Jugoslavije, na kojem stoji kako je Prvi Baranjski sportski klub Šparta osnovan 1924. godine član Jugoslovenskog nogometnog saveza i prvak ‘’Provincije Osiječkog nogometnog potsaveza za godinu 1933./34. i 1936./37.’’. Na kuverti je ispisana adresa - ‘’bratski sport klub Elektra, Osijek’’. Izložene će biti i knjižice bivših Špartinih nogometaša nastale nakon Drugog svjetskog rata te jedna članska karta člana ‘’Fizkulturnog društva Šparta’’. Svjetlo dana ugledat će i nešto starije fotografije kluba Baranja-Belja, a još uvijek su u potrazi za dijelom povijesti Jadrana.

Možda ste propustili...

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

BARANJSKA BICIKLIJADA

U subotu starta 8. Deer & Bike

Najčitanije iz rubrike