Sport
APEL SLAVONSKIH BOKSAČA

Nemojte nas spriječiti da osvajamo medalje!
Objavljeno 23. ožujka, 2023.
Prilično dramatično počeo se širiti na društvenim mrežama apel, koji je prvo objavljen na stranici Hrvatskog boksačkog saveza, dvojice iz Slavonije - Brođanina Gabrijela Veočića i Osječanina Luke Pratljačića. Obojica su prošle godine, što se tiče amaterskog boksa, ostvarila najbolje rezultate na međunarodnoj sceni i s pravom su obojica ozbiljni kandidati za nastup na Olimpijskim igrama. Naime, njihov se apel odnosi na to da ih politika ne spriječi u odlasku na najveća natjecanja i ispunjavanju svojih sportskih ciljeva. Što se dogodilo? Svjetska amaterska boksačka asocijacija (IBA) dopustila je nastupe ruskim boksačima na natjecanjima pod njihovom ingerencijom. Obojica su već imala borbe s boksačima iz Rusije, Veočić je u Marakešu na Golden Belt turniru izgubio bizarnom odlukom sudaca kod kojeg je došlo do povrede materijalnih pravila od Imama Khatajeva, dok je Pratljačić u finalu u Maroku zaustavljen na bodove od ruskog superteškaša Ramazana Karnukajeva. Osječki se ljevak borio s ozljedom. Uglavnom, uskoro, od 1. do 14. svibnja, u Taškentu će se održati Svjetsko boksačko prvenstvo. Trenutačno se u New Delhiju održava Svjetsko prvenstvo za žene na kojem je jedina hrvatska predstavnica Nikolina Ćaćić. U međuvremenu je od Hrvatskog olimpijskog odbora stigao naputak, zasad samo kao sugestija, koja nema obvezni karakter, da se hrvatski sportaši, pa tako i boksači, ne pojavljuju na natjecanjima na kojima nastupaju ruski sportaši. Znakovito, Nikolina Ćaćić otkazala je u međuvremenu nastup zbog ozljede. Je li doista riječ o ozljedi možemo samo vjerovati. Situacija je doista kompleksna i sigurno nitko od sportaša neće poput supermana spašavati svijet, ali što bi se dogodilo da doista naši boksači poslušaju tu sugestiju i ne pojave se na velikim natjecanjima. Treba podsjetiti, radi se o amaterima kojima je gotovo jedini izvor zarade i financiranja njihovih potreba stipendija i hranarina od Hrvatskog olimpijskog odbora odnosno gradske i županijske zajednice. Bez izlaska na međunarodnu scenu, bez velikih rezultata, bodova za stjecanje statusa vrhunskog sportaša ne bi bilo i boksački bi bili u prilici izgubiti njima najsigurniji oblik financiranja.



Za slučaj smo upitali i trenera osječkog boksača Mateja Matkovića. Situacija je doista i s njegove strane kompleksna, posebno ako to bude i službena naredba iza koje stoji politika.



- Imamo dvije mogućnosti. Ne otići na natjecanje ili otići i pobijediti te Ruse. Što će više odjeknuti? Mislim da je ova druga solucija puno bolja - jasan je bio Matković.



I Hrvatski boksački savez krenut će u tom smjeru da boksači ne mogu biti kažnjeni zbog toga što krovna federacija omogućuje nastupe ruskih boksača. K.Lacković
Gabrijel Veočić

BK Brod

Trebamo se boriti na svim natjecanjima, pogotovo što hrvatski boks ima veliku priliku osvojiti medalju već na Svjetskom prvenstvu seniora u Taškentu u Uzbekistanu što se nije uspjelo godinama. Vjerujem u sebe, a vjerujem i u ostale kvalitetne dečke koje imamo u reprezentaciji. Samo nam se treba omogućiti da ponosno predstavljamo svoju domovinu i da se bez neizvjesnosti možemo pripremati za Svjetsko prvenstvo.

Luka Pratljačić

BK Osijek

Mi smo vrhunski sportaši, naša ‘hrana‘ su vrhunski rezultati i treniram sve ove godine dvaput dnevno da bih došao na najvišu razinu u boksu. Sve drugo u životu podređeno je treninzima i mečevima, a pobjede i uspjesi za Hrvatsku su najveća satisfakcija. Ne mogu ni zamisliti da nam se zbog odluka izvan sporta zabrani borba za svjetske medalje za koje smo pokazali da vrijedimo.

Možda ste propustili...

IZBORILI PLASMAN NA SVJETSKO PRVENSTVO U UZBEKISTANU

Kustić: Uspjeh koji potvrđuje snagu hrvatskog futsala

MURSAŠI SE NISU PROSLAVILI U KAŠTELAMA

Gosti se prekasno probudili da bi mogli nešto više napraviti

Najčitanije iz rubrike